Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Digitaal hoofdpijndagboek CWZ biedt patiënten beter inzicht

09 februari 2023

Sinds kort kunnen patiënten van het expertisecentrum voor hoofd- en aangezichtspijn in CWZ gebruik maken van een digitaal dagboek in de vorm van een app. Zorgverleners én patiënten zijn er blij mee: het dagboek biedt beide meer inzicht in de hoofdpijnklachten en betere handvatten om de juiste behandeling in te zetten om de klachten onder controle te krijgen.

Digitaal hoofdpijn dagboek | CWZ Nijmegen

Sinds kort kunnen patiënten van het expertisecentrum voor hoofd- en aangezichtspijn in CWZ gebruik maken van een digitaal dagboek in de vorm van een app. Zorgverleners én patiënten zijn er blij mee: het dagboek biedt beide meer inzicht in de hoofdpijnklachten en betere handvatten om de juiste behandeling in te zetten om de klachten onder controle te krijgen.

Gedeeld dagboek

Neuroloog Janneke Poelen is enthousiast over het digitale hoofdpijndagboek en zet het veelvuldig in bij haar patiënten: ‘Het digitale hoofdpijndagboek helpt ons en de patiënt om beter inzicht te krijgen in de hoofdpijnklachten. Het dagboek bestaat uit twee delen: het ene deel helpt ons om de diagnose goed te stellen, het andere om de behandeling van de klachten beter te kunnen opvolgen.’

Dagelijks digitaal contact

‘Naast afspraken op de hoofdpijnpoli hebben mijn patiënten en ik steeds meer digitaal contact. Het digitale hoofdpijndagboek dat we zelf in CWZ hebben ontwikkeld past hier goed bij en speelt hierin een belangrijke rol’, vertelt verpleegkundig specialist Mieke Heitkamp trots. ‘De patiënt vult hiervoor een maand lang dagelijks vragen in via een app. Bij het diagnostisch dagboek wordt vooral gevraagd naar de aard van de hoofdpijn. Het monitoringsdagboek richt dit zich meer op de ernst en gevolgen van de hoofdpijnklachten in het dagelijks leven. Zo kunnen we samen goed beslissen welke behandeling we inzetten en krijgen we beter inzicht in hoe effectief de behandeling vervolgens is.’

Prettig en handig in gebruik

‘Ik heb het diagnostisch dagboek al ingevuld en ga nu een maand lang het monitoringsdagboek gebruiken’, geeft patiënte Ellen Plönes aan. ‘In de app vul ik dagelijks in of ik hoofdpijn heb gehad, of ik daarvoor medicijnen heb gebruikt en of dit mij beperkingen heeft opgeleverd, waardoor ik bijvoorbeeld niet naar mijn werk of sociale activiteiten heb kunnen gaan. Dit geeft me beter inzicht in de patronen van mijn hoofdpijnklachten. Dat vind ik heel prettig, voor mezelf en voor de behandeling’. 

Benieuwd hoe het digitale hoofdpijndagboek in de praktijk wordt gebruikt? Bekijk onderstaande video.

Ontwikkeld in eigen huis

Initiatiefnemer Wim Mulleners, neuroloog bij CWZ, is trots op de toegevoegde waarde die het digitale dagboek biedt aan patiënten met hoofdpijnklachten. Wim: ‘Dat hoofdpijnzorg beter kan, was al langer scherp gesteld in (internationale) onderzoeken. Hierin kwam naar voren dat er veel onder-diagnostiek en onder-behandeling is. Patiënten krijgen vaak te horen dat ze ermee moeten leren leven. Daar wil ik al jaren iets mee of liever gezegd tegen doen. Eerdere pogingen elders in het land toonden aan dat de inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen tot betere hoofdpijnzorg leidden, maar financieel niet haalbaar was. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing: digitalisering van het gehele zorgpad via zowel een app als videoconsulten en (uitsluit)vragenlijsten.’

Samenwerking met digitale partners

Met Pieter van Haren, klinisch informaticus in CWZ, aan boord met de nodige vakkennis om een passend informatiesysteem te ontwikkelen, is Wim vervolgens samen gaan pionieren. Met als doel om deze mooie ambitie om de hoofdpijnzorg te verbeteren verder vorm te geven. Hiervoor is eerst een nieuw zorgpad ontworpen. Vervolgens is de digitale ondersteuning uitgewerkt, inclusief algoritmes, inclusief een app. De app was hierbij geen doel op zich, maar moest passend zijn in de behandeling. Voor de technische realisatie hiervan zijn de heren uitgekomen bij CuraVista.

Pieter: ‘Deze keuze hebben we gemaakt op basis van bewezen successen zoals het MS Dagboek en PGO, maar ook gezien onze goede ervaringen en relatie op het gebied van samenwerking. CuraVista heeft een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de dashboards van app. We zijn erg blij met hen als partner, ook in de doorontwikkeling van het hoofdpijndagboek.’

Landelijke belangstelling

Het digitale hoofdpijndagboek is inmiddels maar liefst ruim 20.000 keer ingevuld door meer dan 400 patiënten van CWZ en van drie andere ziekenhuizen die dit mooie initiatief van CWZ graag hebben overgenomen. Deze digitale ontwikkeling is overigens mede mogelijk gemaakt door de VEZN en VGZ.

Landelijk heeft het dagboek ook de interesse gewekt van de Vereniging Nederlandse Hoofdpijn Centra (VNHC). De vereniging heeft aangeboden deze mooie digitale zorginnovatie landelijk te gaan uitrollen bij de bij de VNHC aangesloten ziekenhuizen in Nederland.

Webinar (bijgewerkt)

Wil je meer zien en horen van het digitale dagboek? Kijk op de website Slimme zorgestafette voor een nieuw webinar (bij een ander ziekenhuis)

De webinar ‘Meer grip op hoofdpijn: de inzet van het hoofdpijndagboek binnen CWZ’ vond plaats op donderdag 9 februari. Dat was georganiseerd samen met CuraVista en de Patiëntenfederatie Nederland.

Slimme Zorgestafette

Dit nieuwsbericht is onderdeel van de communicatie van CWZ in het kader van de Slimme Zorgestafette. Deze estafette wordt jaarlijks landelijk georganiseerd door het ministerie van VWS en met als thema digitale zorg, dat CWZ ook steeds meer inzet naast fysieke zorg.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.