Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Diabetes Groeimodel wint publieksprijs STZ-innovatiechallenge!

20 juni 2019
Bestuursvoorzitter Ale Houtsma en psycholoog Lianne Wiltink | CWZ Nijmegen

Bestuursvoorzitter Ale Houtsma en psycholoog Lianne Wiltink nemen publieksprijs STZ-innovatiechallenge in ontvangst

Nicole Boerboom en Lianne Wiltink, beide psycholoog in CWZ, winnen met het Diabetes Groeimodel de publieksprijs STZ innovatiechallange. Hun innovatie wordt door de publieksjury gezien als een van de meest vernieuwende innovaties voor de zorg in ziekenhuizen. Reinier de Graaf heeft uiteindelijk de STZ-innovatiechallenge gewonnen.

Publieksstemmen en oordeel vakjury

Als winnaar van de publieksprijs krijgen Nicole en Lianne extra media aandacht en een coachingsgesprek voor (internationale) professionalisering. Lianne: 'Ik vind het mooi dat alle dimensies van de gezondheidszorg terugkomen in het Diabetes Groeimodel* en dat het publiek dat waardeert. Dat geeft veel vertrouwen in de sociale gezondheidszorg in Nederland. Het is een enorme bekroning op ons werk!'

Prikken, meten, spuiten, eten

Ondanks alle technologische ontwikkelingen blijft diabetes type 1 een van de meest lastige aandoeningen. Ongeveer 6000 kinderen en hun ouders hebben hiermee te maken. Het team van het KDCN ontwikkelde daarom richtlijnen in de vorm van een handige web app en een bijbehorende oudercursus: het Diabetes Groeimodel. Lianne en Nicole: ‘Dit groeimodel geeft het gezin houvast en vormt een leidraad voor elke stap naar zelfstandige diabeteszorg van het kind. Met de bijpassende cursus Los Vast helpen we ouders hun kind te coachen, met als doel minder conflicten en betere zelfzorg. Het geeft hen steun en vertrouwen.’

Winnaar STZ-innovatiechallenge

De jury beoordeelde de inzendingen dit jaar op innovativiteit, impact, samenwerking, opschaalbaarheid en haalbaarheid. Reinier de Graaf heeft de STZ-innovatiechallenge uiteindelijk gewonnen met de inzending 'Manometric 3C hand- en polsbrace' over een snellere en nauwkeurige manier voor het aanmeten van hand- en polsbraces. De 3D-handscanner van Manometric maakt in een fractie van een seconde een zeer nauwkeurige handscan. Met behulp van hun software wordt vervolgens op basis van die scan en aanpassingen van de gipsmeester een gepersonaliseerde brace 3D geprint. 

*Het Diabetes Groeimodel werd ontwikkeld in Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN) in CWZ. Eind ’18 won dit initiatief de NIAZ Jaarprijs.