CWZ/KDCN wint NIAZ Jaarprijs met 'diabetes groeimodel' en oudercursus

13 november 2018

Opvoeden van een kind met diabetes type 1 is voor ouders een ingewikkelde zaak. De methode geeft hen houvast en vertrouwen.

Winnaars CWZ NIAZ Jaarprijs 2018 | CWZ Nijmegen

‘Kinderen met de diagnose diabetes type 1 moeten ineens veel nieuwe dingen leren’, vertellen de CWZ-psychologen Nicole Boerboom en Lianne Wiltink. ‘Hoe kunnen ze leren om zelfstandig met hun aandoening om te gaan? Zowel kinderen als ouders worstelen met die vraag.’ Het team van het KDCN ontwikkelde daarom een richtlijn in de vorm van een handige web app en een bijbehorende oudercursus. Doel is ouders te leren hoe zij hun kinderen kunnen coachen richting zelfstandigheid in hun diabeteszorg. Gisteren won het team er de NIAZ Jaarprijs mee voor de beste verbetering van de zorg.

Erkenning

‘Een prachtig cadeau op deze Wereld Diabetes Dag', reageert Nicole daags na de prijsuitreiking. 'We zijn heel blij met deze erkenning voor alle werk dat verzet is. De jury was unaniem in haar besluit. Wat een waardering! Het gaf ons al veel voldoening dat de methode zo enthousiast ontvangen is door ouders en professionals in heel Nederland en dit is echt de kers op de taart.’

Houvast

De web app en de informatie over de oudercursus Los Vast zijn te vinden op internet: ‘Diabetes Groeimodel’. ‘In de richtlijn is per leeftijdsfase terug te vinden welke stappen het kind en hun ouders zouden kunnen zetten richting zelfstandigheid’, legt Lianne uit. ‘Het groeimodel geeft het gezin houvast en vormt een leidraad voor elke stap naar zelfstandige diabeteszorg van het kind. Met de bijpassende cursus Los Vast helpen we ouders hun kind te coachen, met als doel minder conflicten en betere zelfzorg. Het geeft hen steun en vertrouwen.’

Trots

In de web app zijn veel filmpjes te vinden. Zoals het filmpje van de tweejarige Noor. Hoe jong ze ook is, haar moeder laat haar zelf prikken. En trots dat ze is! Lianne: ‘Door kinderen zelf dingen te laten doen, werken ze vaak beter mee. Bovendien groeit hun gevoel van trots en eigenwaarde. Dit gevoel van autonomie is belangrijk om zelfstandigheid te ontwikkelen.’ Ouders zijn erg enthousiast over de cursus. Eén van hen zegt: ‘Ik vond het fijn om na te denken hoe je je kind zelfstandiger kan maken. Thuis neem ik daar minder tijd voor en zou ik niet snel een doel verzinnen samen met mijn zoon. Nu wel en het werkt’. 

Verder ontwikkelen

‘We willen de methode inhoudelijk naar een nog hoger plan tillen’, zegt Nicole. ‘Nu we de NIAZ-jaarprijs hebben gewonnen, kunnen we het prijzengeld daarvoor inzetten! Bijvoorbeeld door de web app uit te breiden. Verder willen we de methode internationaal onder de aandacht brengen en het materiaal vertalen naar het Engels.’ 

Wat is NIAZ Jaarprijs?

Voor het tweede jaar reikt het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) de NIAZ Jaarprijs uit: een prijs van 10.000 euro voor de beste verbetering in de zorg. Dit jaar waren er 45 inzendingen uit Nederland en België. Het publiek nomineerde 5 inzendingen voor de finale op 13 november. Daarnaast koos de vakjury 5 initiatieven die de zorg voor de patiënt/cliënt beter of veiliger maken.

Meer over Kinderdiabetescentrum Nijmegen

Het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN) is een samenwerkingsverband tussen CWZ en Radboudumc. Het combineert de deskundigheid van beide ziekenhuizen in de diabeteszorg en helpt kinderen, jongeren en jong volwassenen en hun ouders met behandeling en begeleiding.

CWZ-ambitie betrokken patiënt

Het diabetes groeimodel en de oudercursus Los Vast sluiten aan bij de de CWZ-ambitie om patiënten actief bij hun zorg te betrekken.