Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Dag van de Beroerte

14 mei 2019

Vandaag is het voor de 15e keer de Europese Dag van de Beroerte.

Echo duplex met patient

Remco Westerhoff en Sienneke Ruiter doen onderzoek bij een patiënt.

Vandaag is het voor de 15e keer de Europese Dag van de Beroerte. Begin van het jaar 2000 nam SAFE (Stroke Alliance for Europe) het initiatief om een vaste preventiedag voor een Stroke (Engels voor beroerte of CVA) te organiseren in zoveel mogelijk landen van Europa. SAFE is de Europese koepelorganisatie van patiëntenverenigingen waarbij inmiddels organisaties van 19 Europese landen, aangesloten zijn. De doelstelling van SAFE is toe te werken naar een forse reductie van het aantal CVA's en ervoor te zorgen dat iedereen die door een CVA is getroffen, de hulp en ondersteuning krijgt die men nodig heeft.

Zorgpad

Het tijdig herkennen van waarschuwingssignalen kan beroertes voorkomen. Als een vernauwde halsslagader de boosdoener is, kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit gebeurt in CWZ elk jaar bij gemiddeld 50 patiënten. De zorg rond zo’n operatie vraagt om een goed samenspel tussen oogartsen, neurologen, radiologen, klinische neurofysiologie en opnameplanning. CWZ heeft hiervoor een zorgpad. Er is landelijk afgesproken om patiënten binnen 14 dagen na verwijzing te opereren. Door dit zorgpad lukt dit stroomlijnen steeds beter. Meestal komen patiënten eerst bij de neuroloog, soms via de oogarts. Het proces van intern verwijzen door oogarts of neuroloog naar vaatchirurgie moet een goed geoliede machine zijn, want snel opereren is belangrijk. Ook de verwijzing van de huisarts naar de TIA-poli moet vlot gebeuren.

Samenwerking

Physician Assistant heelkunde Remco Westerhoff en klinische neurofysiologie (KNF) laborante Sienneke Ruiter zijn nauw betrokken bij het zorgpad en hebben intensief contact met elkaar om het proces van diagnostiek en behandeling zo snel mogelijk te laten verlopen. 

Op deze website van vind je meer informatie over een beroerte