Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ'ers voorkomen 1.438 kg CO2 uitstoot met Veggie Challenge

05 december 2023

173 CWZ-medewerkers aten de hele maand november meer plantaardig tijdens de Veggie Challenge, een initiatief van enkele zorgverleners. Deze actie past bij het CWZ-streven om een gezonde leefstijl te promoten.

Veggie challenge | CWZ Nijmegen

In de maand november hebben 173 CWZ-medewerkers 1.438 kg CO2 uitstoot voorkomen, 158 dierenlevens gered, 2.612.429 liter water bespaard en 4.606 m2 land gered. Zij aten de hele maand november meer plantaardig tijdens de Veggie Challenge. De challenge was het initiatief van enkele zorgverleners en past bij het CWZ-streven om een gezonde leefstijl te promoten.

Geen kipnuggets, maar kaassouffle

De deelnemers deden mee voor hun gezondheid, voor het milieu of voor beide. Ze kozen hun eigen doel: één of meerdere dagen geen vlees (31%), volledig vegetarisch (46%) of helemaal vegan (24%). Elke dag gaven ze in de campagneapp aan of dat was gelukt. CWZ-coördinator duurzaamheid Twan Joosten: ‘Ik heb veel enthousiaste reacties gehoord over het ontdekken van nieuwe producten en nieuwe maaltijdbereidingen en de vele tips die de app aanreikte.’ Een van de deelnemers was marketeer Marjolein de Grunt. Zij ging voor 30 dagen 100% vega wat helemaal lukte. Ze kreeg zelfs haar 11-jarige zoon in beweging: ‘Hij had laatst een kinderfeestje met traditioneel friet met kignuggets, en vroeg daar om een kaassouffle: “want ik doe mee met een vegachallenge”.’

Lekkere rendang

Tijdens de afsluiting op 30 november klonken de woorden ‘Leuk, lekker, inspirerend, gemakkelijker dan gedacht, en geen kaas eten viel mee.’ Van de recepten in de app waren Libanees flatbread, appeltaart havermout en rendang het meest populair. Ook waren velen verrast door de kaas- en ei-vervangers in de supermarkt. Van de deelnemers die bij de online afsluiting van de challenge waren, wil iedereen meer plantaardig blijven eten. Zij gaven als tip mee om nog meer gerechten met lokale producten op te nemen in de app, omdat dat nóg duurzamer is dan producten die van ver moeten komen. 

Ook CWZ-restaurant deed mee

De initiatiefnemers van de challenge waren Myrthe van de Ven, onderzoeker orthopedie, longarts Anneke van Veen en Twan Joosten. Tijdens de afsluiting bedankte Twan organisator ProVeg, ‘de eerste internationaal actieve organisatie die zich inzet voor halvering van de consumptie van dieren in 2040’. ProVeg noemde CWZ ‘een van de meest enthousiaste organisaties met wie ze hebben samengewerkt’. Niet alleen de deelnemers gingen ervoor, ook het CWZ-restaurant deed afgelopen maand mee. Dianne Fransen, themamanager Vitaal en bewegen: ‘Elke dag maakten de collega’s van het restaurant een vegan recept uit de Veggie Challenge, plus een lekkere plantaardige maaltijdsalade. Ze kregen hier goede reacties op. We bedanken het restaurant en alle 173 deelnemers voor hun enthousiaste inzet. Deze challenge past bij het CWZ-streven om een gezonde leefstijl te promoten. Dit smaakt naar meer!’

Prijswinnaars

Aan de challenge was ook een prijs verbonden. Wie bespaart het meeste CO2, water, dierenlevens en land in 30 dagen tijd? De winnaars zijn arts-assistent gynaecologie Erato Buisman en Nienke Huitsing, ambtelijk secretaris van de cliëntenraad. Zij wonnen een veganistisch etentje bij Cali of Puur Sanh. De organisatie bedankt beide restaurants die de prijzen beschikbaar hebben gesteld.

Zelf ook een challenge beginnen?

Nieuwsgierig geworden? U kunt altijd zelf de Veggie Challenge starten, alleen of met een groep. Aanmelden kan op de website van ProVeg. Hier vindt u ook heel veel informatie en lekkere recepten.

Op de foto : Myrthe van de Ven, intiatiefnemer en onderzoeker orthopedie, in het CWZ-restaurant. ‘Ik voel me veel energieker sinds ik meer plantaardig eet.'