Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ volgt gezondheid van patiënten steeds vaker thuis via een app

14 juli 2020
CWZ Thuis app | CWZ Nijmegen

Patiënten van CWZ hoeven steeds minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor controles en metingen van belangrijke gezondheidswaarden. Via de CWZ Thuis app kunnen zij gezondheidsinformatie doorgeven aan de behandelend arts. Daardoor kunnen patiënten na bepaalde ingrepen zelfs sneller naar huis. De Thuis app maakt bezoek aan de polikliniek vaak overbodig en registreert de gezondheidssituatie ook tussen de polikliniekbezoeken. Dit geeft mensen een veilig gevoel. Is contact met een zorgverlener toch nodig, dan gebeurt dat indien mogelijk via beeldbellen, telefonisch of gewoon met een afspraak. Gebruik van de app is op vrijwillige basis.

Uniek in Nederland

De app is deze week in gebruik genomen voor patiënten met de chronische aandoeningen COPD en hartfalen. Voor de patiënten met COPD werkt CWZ samen met ZZG zorggroep. Anneke van Veen, Longarts CWZ: 'Eindelijk is ie er! Met deze app kunnen we patiënten beter volgen en voorlichten. Daarnaast helpt het de juiste patiënt op het juiste moment te selecteren. We kunnen nu samen met de patiënt in de gaten houden hoe het thuis gaat en of het echt nodig is om naar het ziekenhuis te komen. Ik ben er heel trots op dat we dit in corona-tijd voor elkaar hebben gekregen!’
Bijzonder is dat vanaf medio juli ook patiënten die een darmoperatie hebben ondergaan tijdens het herstel de app kunnen gebruiken. Hierdoor mogen zij eerder naar huis om te herstellen van de ingreep. Thuis herstellen mensen beter omdat ze in een vertrouwde omgeving beter slapen, eten en meer bewegen. Gebruik van de app voor deze patiënten is uniek in Nederland.

Op grote schaal digitaal

De app is gebaseerd op het Luscii eHealth platform en speciaal op maat ingericht door CWZ met zorginnovator Luscii, onder ander bekend van De Corona Check app. Daan Dohmen, CEO & oprichter van Luscii: 'Tijdens De Corona Check hebben wij vanuit Luscii CWZ leren kennen als toonaangevend ziekenhuis met een vooruitstrevende visie de zorg zoveel mogelijk thuis te organiseren. Het is heel mooi nu samen die visie waarheid te maken voor allerlei patiëntengroepen in de regio. Het team in CWZ laat zien dat de tijd van proefjes voorbij is en dat digitale transformatie op grote schaal echt kan!'

Thuis meekijken

Patiënten die de app gebruiken, meten thuis gezondheidswaarden zoals zuurstof (saturatie), bloeddruk, hartslag of activiteit (stappen). In sommige situaties krijgen ze hiervoor apparatuur mee naar huis. De gemeten gegevens worden via de app doorgegeven, net als vragen over hun geestelijke en lichamelijke welzijn.  Kim van Zutphen, Verpleegkundig specialist hartfalen: ‘Met de CWZ Thuis app krijgen patiënten veel meer regie en controle en worden ze actief betrokken bij hun zorgproces. Zo meten patiënten hun eigen waarden maar kijkt er toch iemand mee en dat geeft een veilig gevoel. Op deze manier bieden we zorg op maat; de juiste zorg op de juiste plek.' Via een beveiligde verbinding worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar CWZ of regionale samenwerkingspartner ZZG zorggroep. De zorgverlener kijkt mee hoe het thuis met de gezondheid van de patiënt gaat. Zijn de waarden normaal? Dan kunnen zorgverlener en patiënt samen beslissen om een controle afspraak te laten vervallen. De patiënt hoeft dan mogelijk niet naar het ziekenhuis te gaan. Wijken de gegevens af? Dan neemt de zorgverlener via beeldbellen contact op met de patiënt om samen te kijken welke zorg op welke plek op dat moment het beste past. CWZ biedt de Thuis app aan als standaard onderdeel van het behandeltraject.

E-health

CWZ is al langer bezig met de inzet van e-health om de zorg naar de patiënt toe te brengen. Tijdens en na de coronaperiode is deze manier van zorg verlenen erg effectief gebleken en daardoor in een stroomversnelling gekomen. Ook patiënten geven aan deze manier van werken prettig te vinden. Ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen. CWZ beschikt als enige ziekenhuis in Nederland over een eigen medisch callcenter met opgeleide professionals die ervaring hebben met het ondersteunen van patiënten die gebruik maken van e-health toepassingen. In de loop van 2020 breiden wij de Thuis app uit met thuismeet-programma’s voor meer specialismen.

Samenwerking

Voor de CWZ Thuis app is CWZ een samenwerking aangegaan met een aantal partners zoals binnen de eerste lijn via ZZG Zorggroep, het Zinnige Zorg Alliantienetwerk van VGZ en met zorgverzekeraar CZ. Samen willen we de zorg beter maken voor en met de patiënt en de beschikbaarheid van nieuwe zorgoplossingen versnellen. De mogelijkheid om gebruik te maken van bewezen e-health toepassingen zijn niet alleen op dit moment een toegevoegde waarde voor arts en patiënt, maar dankzij de inzet van nieuwe en slimme zorgoplossingen nemen we de maatschappelijke verantwoordelijkheid om de zorg op de lange termijn beter toegankelijk en betaalbaar te houden.