Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CWZ arts-assistent gynaecologie Lotte Hamel in finale STZ-Innovatiechallenge

20 juni 2018

Ze doet Triple M onderzoek naar de behandeling van miskramen met geneesmiddelen gericht op het voorkomen van curettage en risico’s bij een volgende zwangerschap.

Lotte Hamel, arts-assistent gynaecologie | CWZ Nijmegen

montage van profielfoto RM voor zuilengangfoto GX door EvK. Ter gelegenheid van nominatie STZ prijs juni 2018

Lotte Hamel, arts-assistent gynaecologie in CWZ, is met haar Triple M onderzoek naar de behandeling van miskramen met medicijnen genomineerd voor de STZ-innovatiechallange. Uit 52 inzendingen mag zij zich tot de laatste drie finalisten rekenen. Op 21 juni wordt bekend gemaakt welke innovatie het meest bijdraagt aan de zorg voor de patiënt in topklinische ziekenhuizen. In dit filmpje stelt ze zichzelf en haar onderzoek kort voor.

Curettage

Ongeveer 15% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. In maar liefst 15.000 gevallen per jaar in Nederland moet de vrouw een behandeling ondergaan om de miskraam uit de baarmoeder te halen. Op dit moment gebeurt dat vaak door van curettage, het operatief leegmaken van de baarmoeder. Een operatieve ingreep met de nodige risico’s. Lotte legt uit: ‘Er wordt in de baarmoeder ‘gerommeld’. Dit is niet wenselijk bij vrouwen met een kinderwens, want ze lopen daardoor risico op complicaties, zoals een bloeding, infectie of grotere kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. De kansen hierop zijn beperkt, maar ze zijn er wel’. 

De Triple M methode

In haar promotieonderzoek bekijkt Lotte of Triple M een alternatief kan zijn voor curettage. Triple M is een onderzoek naar een medicinale behandeling van miskramen die niet uit zichzelf op gang komen. Triple M staat voor Mifepriston en Misopristol bij een Miskraam. Het verschil met bestaande medicatie is dat Triple M een tablet toevoegt dat ervoor zorgt dat de baarmoeder de volgende twee tabletten makkelijker opneemt. 

Minder belastend

Triple M heeft voordelen voor zowel de zorgverlener als voor de patiënt. Een belangrijk voordeel is dat deze behandeling met medicijnen minder ingrijpend is dan een operatie. Een miskraam is voor veel vrouwen een emotioneel belastende situatie. Lotte: ‘Het is fijn dat we op deze manier ook beter tegemoet kunnen komen aan de wensen van de patiënt doordat we curettage kunnen voorkomen’. Ook het feit dat vrouwen ervoor kunnen kiezen om de medicijnen thuis, in een vertrouwde omgeving, in te nemen verzacht mogelijk het leed die een miskraam sowieso al met zich meebrengt. Zij hebben zo meer de regie over hun behandeling,waarbij hun cyclus zich eerder kan herstellen. Een ander voordeel is dat de Triple M behandeling met medicijnen voor de zorgverlener vaak goedkoper is dan een operatie. 

Miskraam uit de taboesfeer 

Lotte zou graag zien dat het voor vrouwen makkelijker wordt om over een miskraam te praten. Dat is nu nog niet altijd even makkelijk. Ze gelooft dat dit deels komt doordat vrouwen na een miskraam denken dat ze hebben gefaald. Als moeder of als vrouw. Lotte: ‘Ik zou het mooi vinden als mijn onderzoek ervoor zorgt dat mensen het wat vaker over een miskraam durven te hebben. Er zijn zoveel vrouwen die hetzelfde doormaken en je hebt er zelf geen invloed op’. 

Mooi podium

Natuurlijk hoopt ze de prijs te winnen. ‘Je krijgt een mooi podium voor je innovatie. Op die manier komen mensen te weten dat dit loopt. Ik zou graag willen dat de Triple M behandeling door het winnen van de STZ-innovatiechallenge sneller wordt opgepikt door andere ziekenhuizen. Ik zou het als een erkenning zien. Een bevestiging dat het echt belangrijk is wat ik aan het doen ben. Dat mensen er iets in zien.’ 

Onderzoeksteam

Lotte doet het Triple M onderzoek niet alleen. Ze voert het uit samen met haar promotor Frank Vandenbussche (professor Radboudumc), haar co-promotor Marc Snijders (gynaecoloog CWZ) en co-promotor Sjors Coppus (gynaecoloog MMC Veldhoven, eerder gynaecoloog Radboudumc). Daarnaast is ook Joyce van den Berg, die onlangs al promoveerde op het voortraject van de Triple M studie, nog altijd nauw betrokken bij het onderzoek. Als STZ-ziekenhuis vervult CWZ een belangrijke rol in patiëntgebonden medisch wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek past bij de CWZ-ambitie om unieke expertises te ontwikkelen en de topklinische status te versterken. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de universitaire medische centra. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Radboudumc en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.