Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Christophe Mannaerts promoveert op nieuwe strategieën in de diagnostiek van prostaatkanker

10 februari 2021

Veel mannen sterven mét, maar niet door prostaatkanker. Het is belangrijk om alleen onderzoek te doen als het een levensbedreigende ziekte kan worden.

Christophe Mannaerts, arts-assistent in opleiding | CWZ Nijmegen

 ‘Vele mannen sterven met, maar niet door prostaatkanker. Het is belangrijk om alleen díe mannen te diagnosticeren, bij wie prostaatkanker zou kunnen uitgroeien tot een levensbedreigende ziekte’, aldus AIOS heelkunde Christophe Mannaerts. Hij onderzocht nieuwe strategieën in de diagnostiek bij prostaatkanker. Dit promotieonderzoek leverde hem op 22 januari de doctorstitel op.

Gepersonaliseerd pad

‘Het doel was het invoeren van risico-calculatoren, nieuwe echografische beeldvorming en MRI van de prostaat in de diagnostiek van deze kanker’, vertelt Christophe. ‘De resultaten uit de studies hebben geleid tot een gepersonaliseerd stapsgewijs pad in de diagnostiek. Door gebruik te maken van eenvoudige risico-calculatoren en MRI kunnen urologen onnodige biopsieën voorkomen en overdiagnostiek tegengaan. Nieuwe echografische beeldvorming helpt artsen op een kosteneffectieve manier de diagnose van klinisch significante prostaatkanker te stellen.’ Zijn onderzoek is daarmee ook heel relevant voor het prostaatkanker expertisecentrum van CWZ, zegt Christophe.

Ervaring komt goed van pas

Christophe deed de studies voor het proefschrift in verschillende ziekenhuizen in Nederland en in de Martini-Klinik Prostate Cancer Centre, het gespecialiseerde prostaatkankercentrum in Hamburg te Duitsland. ‘Ik heb er ontzettend veel van geleerd. Drie jaar lang heb ik zelfstandig patiënten begeleid in de diagnostiek. Van het verhoogd PSA, de prostaatbeeldvorming en de prostaatbiopsie tot aan het uitslaggesprek op de polikliniek. De opgedane kennis en vele gesprekken met patiënten zijn zeer bruikbaar in mijn huidige werk als arts bij de heelkunde. Daarnaast was het uitrollen en coördineren van verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland en de samenwerking met urologie, radiologie, pathologie en biomedische engineering iets wat me ook later in de kliniek zeker goed van pas zal komen.’

Promotie via ZOOM

Vanwege de COVID-maatregelen was een live promotie niet mogelijk. ‘Helaas moest het volledig online via ZOOM vanuit A03-08’, vertelt Christophe. Hij schreef zijn proefschrift vanuit de vakgroep urologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn promotie-traject werd geleid door prof. dr. H. Beerlage en prof dr. H. Wijkstra. ‘Op dit moment doe ik voor mijn opleiding urologie de vooropleiding bij heelkunde in CWZ. Ik werk hier als arts-assistent in opleiding. Over drie jaar keer ik hier terug bij urologie. Dan ga ik werken als AIOS urologie in CWZ.’

Meer lezen?