Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Cardiologen implanteren onderhuidse ICD onder lokale verdoving

11 januari 2019

CWZ is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze ingreep niet meer onder narcose uitvoert. Het is minder belastend én veiliger.

Cardioloog toont ICD | CWZ Nijmegen

CWZ heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een subcutante (onderhuidse) ICD geïmplanteerd onder lokale verdoving. Hierbij worden de draden van de ICD onder de huid naar het midden van de borstkas geleid in plaats van via een bloedvat zoals gebruikelijk is. Deze methode is veiliger dan wanneer de draden via een bloedvat lopen. Groot voordeel is dat hartpatiënten bij deze ingreep niet de fysieke belasting van een narcose hoeven ondergaan.

ICD van levensbelang

Voor mensen met hartritmestoornissen is een ICD van levensbelang, omdat het de ritmestoornis opheft en het hart weer op gang brengt. Het aanbrengen van een ICD gebeurt normaal altijd onder volledige narcose. 

Geen narcose nodig

Het aanbrengen van een onderhuidse ICD waarbij ook de draden onder de huid worden geplaatst, is best een grote en pijnlijke ingreep. Daarom wordt deze ingreep normaal gesproken onder narcose uitgevoerd. Dat de onderhuidse ICD ook onder lokale verdoving kan worden aangebracht, is prettig voor de patiënt. ‘We willen hartpatiënten zo min mogelijk blootstellen aan een volledige narcose, omdat die voor hen extra belastend kan zijn. Daarom zochten we een alternatief’, zegt cardioloog Hisham Alhashimi. Dit alternatief kwam van de anesthesioloog: ‘Door de borstkaswand met een zogenaamde serratusblokkade te verdoven, wordt de borstkas aan de linkerzijde gevoelloos’, legt anesthesioloog Ivo Panhuizen uit. Hij verzorgde de verdoving bij de eerste ingreep op deze manier.

Veiliger

De methode is niet alleen minder belastend, maar ook veiliger. Verpleegkundig specialist cardiologie Jan Elders: ‘Met deze methode kunnen we niet alleen de ICD zelf, maar ook de draden onder de huid aansluiten. Tot nu liepen deze draden via een bloedvat. Dit heeft een groter risico op infecties en vergroeiing van de draden met het bloedvat. Moet een ICD na verloop van tijd vervangen worden, dan is dat dankzij de nieuwe methode veel gemakkelijker. CWZ wil in de toekomst meer patiënten op deze manier behandelen.

Dit is een voorbeeld van onze ambitie om topklinische zorg te geven. In CWZ investeren we in wetenschap, medische innovatie, opleiding en unieke expertises, waardoor we goede professionals aantrekken en behouden.