Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Breinplein helpt neurologiepatiënten bij hun herstel

08 februari 2024

Met een kleine investering realiseerde de afdeling neurologie van CWZ een grote verbetering in de patiëntenzorg. Dankzij de komst van het Breinplein kunnen patiënten na een hersenbloeding of herseninfarct voortaan direct starten met revalideren. In beweging komen is daarbij heel belangrijk. Het Breinplein haalt de patiënt uit bed.

Een patiënt oefent op het Breinplein samen met ergotherapeut

breinplein

Met een kleine investering realiseerde de afdeling neurologie van CWZ een grote verbetering in de patiëntenzorg. Dankzij de komst van het Breinplein kunnen patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct voortaan direct starten met revalideren. In beweging komen is daarbij heel belangrijk. Het Breinplein haalt de patiënt uit bed. 

De gordijnrails aan het plafond verraden dat de ruimte eerst een ziekenhuiskamer was. Maar deze is vakkundig omgeturnd tot woonkamer, met een bankstel, een tv en een eethoek. En er liggen diverse oefenmaterialen, schilderspullen en spelletjes. Het Breinplein is een uitkomst voor patiënten die wachten op een revalidatieplek. Ze kunnen hier meteen na hun opname – naast de reguliere therapieën van fysiotherapie, logopedie en ergotherapie – zélf starten met revalidatie en dat levert flinke winst op voor hun herstel. 

Ontmoetingsplaats 

Patiënten worden niet alleen aangemoedigd om hier deel te nemen aan activiteiten of om er bijvoorbeeld samen te eten. Het Breinplein is ook een ontmoetingsplaats en een familiekamer als dat nodig is. Vanaf het begin (afgelopen december) wordt het Breinplein goed gebruikt. Patiënten gaan hier tijdens het bezoekuur graag naar toe met hun naaste. En ze vinden het prettig om hier ’s avonds bijvoorbeeld even tv te kunnen kijken. Gewoon vanaf de bank. Ook dat draagt bij aan het herstel. 

Rondje over de gang 

Het initiatief voor het Breinplein ontstond tijdens een weekenddienst van regieverpleegkundige Jacqueline Turner. Ze vond dat ze haar patiënten weinig te bieden had. “Ik kon hooguit een rondje met ze over de gang lopen. Terwijl bewezen is dat bewegen en spelletjes doen heel belangrijk is voor deze patiëntengroep, voor hun herstel.” 

Zorgverbetering 

Samen met ergotherapeut Lieke Engels, die ook adviseur zorgverbetering en vernieuwing neurologie is, bedacht Jacqueline het Breinplein. Dé manier om de patiënten van hun kamer en uit bed te krijgen en zo de zorg voor deze groep te verbeteren. 

Naast de spelletjes, oefenmaterialen, knutselspullen en de inrichting is er geïnvesteerd in muurstickers in de gang. Deze geven afstanden aan: 5m, 10m, 25m enzovoorts. Daarmee wordt de patiënt gestimuleerd: zo ver heb ik vandaag al gelopen - én: zover is het nog naar het Breinplein.  

Blijven dromen 

In de ruimte liggen ook oefenmaterialen, zoals dumbells en een badminton-set. Die zijn bedoeld voor de testen en therapieën van fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Zij doen ook veel op het Breinplein. Er komen nog beschrijvingen of video’s bij de materialen, zodat patiënten deze zelfstandig kunnen gebruiken. En een wens is nog een zogeheten fiets-labyrint. “Daarmee kun je op een hometrainer met beeldscherm virtueel door verschillende steden fietsen, van Nijmegen tot Barcelona”, vertelt Jacqueline. “We mogen blijven dromen toch!” 

Blijf op de hoogte 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Fotobijschrift: Een patiënt doet oefeningen op het Breinplein samen met ergotherapeut Lieke Engels.