Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Blog verpleegkundige: 'Maart kleurt blauw' (darmkankermaand)

08 maart 2022

Margot Franken begeleidt mensen die uit het bevolkingsonderzoek zijn gepikt en doet zelf ook mee aan deze preventieve screening.

GIO-verpleegkundige Margot Franken | CWZ Nijmegen

Oncologieverpleegkundige Margot Franken schrijft indringende blogs over haar werk in de patiëntenzorg in CWZ.

Op de deurmat vond ik een paarse envelop voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Nu werk ik al een aantal jaar op de GIO-poli, waar ik patiënten begeleid die uit het bevolkingsonderzoek zijn gepikt. Je kunt je voorstellen dat ik wel even dacht ‘Oe wat als…’. Ik had totaal geen klachten, maar dat zegt niet alles.

Maart is de maand waarin er aandacht besteed wordt aan darmkanker. Met extra bewustwordingsacties rond dikke darmkanker. Het blauw in de titel van deze blog verwijst naar het blauwe lintje dat voor darmkanker staat. Net zoals roze staat voor borstkanker.

Darmkanker is de verzamelnaam van dikke darmkanker en endeldarmkanker. Tumoren zitten het vaakst in de dikke darm (71 procent). In 2020 kregen bijna 12.000 nieuwe patiënten de diagnose darmkanker. Sinds 2016 neemt het aantal mensen dat darmkanker krijgt af, mede als gevolg van het bevolkingsonderzoek. Maar het aantal diagnoses lag vorig jaar ook lager door de coronapandemie, blijkt uit de cijfers van IKNL. Darmkanker komt op de derde plaats van meest voorkomende soorten bij zowel mannen als vrouwen. Door screening is vroege opsporing mogelijk. De uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek krijg je als je 55 wordt en dan om de 2 jaar tot je 75 bent. Meedoen is gratis.

Ik heb geen moment getwijfeld of ik wel of niet zou meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Wel heeft de envelop er een paar dagen gelegen. Want ja, wanneer ga je het nu doen, kan ik op dat moment wel poepen, enzovoort. De gebruiksaanwijzing eerst maar goed gelezen en dan aan de slag. Nu zijn de wc-potten van tegenwoordig zo gemaakt dat er geen podium voor je drol aanwezig is. Je moet dus wel wat voorbereiden. Een aantal lagen wc-papier erin leggen (ook weer niet teveel want dan krijg je een verstopping). Op internet lees ik later dat je vershoudfolie of een vuilniszak kunt gebruiken. Mij niet gezien. Wel denk ik bij mezelf: je zult maar vies zijn van poep, dan heb je even een probleempje.

Paar keer prikken met een klein staafje, het staafje het potje in en het dekseltje erop. Goed aandraaien. In een plastic zakje, dat weer in retourenvelop, en dan gelijk maar naar de brievenbus brengen. De envelop met potje gaat naar een laboratorium, waar je ontlasting wordt nagekeken. Als er bloed wordt gevonden volgt er een intake voor een coloscopie. Die is trouwens niet gratis, maar gaat van het eigen risico van je zorgverzekering af.

Dan begint het wachten. Netjes binnen 10 werkdagen krijg ik de uitslag per brief. Er gaat wel even wat door je heen hoor als je die open moet maken. Maar er is gelukkig niets aan de hand. Het preventief screenen is een goede ontwikkeling. Door het tijdig ontdekken van darmkanker voorkom je dat de ziekte zich verder uitbreidt en is deze beter te behandelen.

GIO-verpleegkundige Margot Franken