Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Arts-microbioloog Jacques Meis in top 1% meest geciteerde onderzoekers ter wereld

04 december 2019

Web of Science maakte deze week de lijst uit de periode 2008-2018 bekend.

Arts-microbioloog Jacques Meis | CWZ Nijmegen

Web of Science heeft de 1% meest geciteerde wetenschappers uit de periode 2008-2018 bekendgemaakt. Een van de onderzoekers is arts-microbioloog Jacques Meis van het expertisecentrum schimmelinfecties CWZ.

Relevant en toonaangevend

Web of Science is een platform waarop de artikelen uit zo’n 11.000 wetenschappelijke tijdschriften te vinden zijn. De lijst van meest geciteerde wetenschappers omvat alle wetenschappelijke artikelen die tussen 2008 en 2018 op Web of Science gepubliceerd zijn, en hoe vaak die geciteerd zijn. Een citatie betekent dat een wetenschappelijk artikel genoemd wordt door een ander. Over het algemeen geldt: hoe meer citaties, hoe relevanter het artikel is. En hoe meer veel geciteerde artikelen een wetenschapper schrijft, hoe relevanter en toonaangevender de onderzoeker.

450 publicaties

Jacques Meis doet vooral onderzoek naar schimmelinfecties, zoals naar  resistentie bij Aspergillus en de gevaarlijke gist Candida auris die wereldwijd oprukt. Hij reageert verheugd: ’De continue aandacht voor innovatie en onderzoek in CWZ gedurende mijn 20-jarige loopbaan resulteerde in 450 wetenschappelijke publicaties en in deze erkenning van hoogwaardig onderzoek in een topklinisch ziekenhuis.’

Trots

De lijst van de 1% meest geciteerde onderzoekers bevat in totaal 6.217 wetenschappers uit 60 landen. Nederland bezet wereldwijd de 7e plaats met totaal 164 onderzoekers. Voorzitter research support office CWZ Sander Koëter: ‘We zijn als CWZ’ers ontzettend trots op Jacques. Zo’n goede wetenschapper onder je dak is uniek, zeker voor een niet-academisch ziekenhuis.’

Schimmelinfecties

In 2016 is het expertisecentrum voor schimmelinfecties van Radboudumc/CWZ opgericht: Center of Expertise in Mycology. Het is een centrum voor zeldzame ziekten erkend door het Ministerie van VWS en de Nederlandse Federatie van Universiteiten (NFU). In 2018 is het bovendien erkend als een van de vijf expertisecentra van de European Confederation of Medical Mycology.

CWZ-ambitie topklinische zorg

Het wetenschappelijk onderzoek van Meis is een voorbeeld van onze ambitie om topklinische zorg te geven. In CWZ investeren we in wetenschap, medische innovatie, opleiding en unieke expertises, waardoor we goede professionals aantrekken en behouden.