KNO haalt nieuwe gehoorbehandeling naar CWZ

20 april 2021

Otosclerose-patiënten hoeven niet meer 1,5 tot 2 jaar te wachten op stijgbeugelvervangende ingreep.

Stijgbeugeloperatie (stapedotomie) | CWZ Nijmegen

Willie Aalders (25)  kan 6 weken na het plaatsen van een kunststof stijgbeugeltje in haar oor weer horen als voorheen. Ze had de vrij zeldzame aandoening otosclerose. Sinds KNO-arts Erik Theunisse de behandeling in CWZ is gaan doen hoeven patiënten zoals zij niet langer 1,5 tot 2 jaar te wachten op deze ingreep.

Stijgbeugel

Bij otosclerose groeit de stijgbeugel in het oor vast aan het slakkenhuis. Daardoor kan deze niet goed meer trillen en treedt gehoorverlies op. Erik Theunisse: ‘De aandoening komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Bij een derde van deze mensen is opereren zinvol. Zij zijn gebaat bij een operatie (stapedotomie), waarbij het natuurlijke stijgbeugeltje wordt vervangen door een kunststof exemplaar. In CWZ gaat het om zo’n 10 tot 15 mensen per jaar.’

‘Fijn dat het gelukt is’

‘Vier jaar geleden ging ik rechts minder horen’, vertelt Willie Aalders. ‘Ze konden niets vinden en ik moest het maar even aankijken, maar het ging steeds slechter. Vorig jaar hoorde ik helemaal niks meer. Tijdens een kijkoperatie in september ontdekte dokter Theunisse wat het probleem was en kwam ik op de wachtlijst voor een volgende operatie. Het is echt superfijn dat ik in februari al aan de beurt was en nog fijner dat het gelukt is. Ik hoor nu rechts weer net zo goed als met mijn linkeroor en het probleem kan ook niet meer terugkomen.’

Laser

Theunisse doet veel verschillende operaties om het gehoor te verbeteren. ‘Tijdens mijn specialisatie tot KNO-arts ben ik deze laseroperatie gaan doen in het Radboudumc. Omdat het vrij kleine aantallen patiënten zijn, is het niet handig als elk ziekenhuis en elke KNO-arts de ingreep doet. Je moet hem met enige regelmaat doen om ervaring op te bouwen. Maar het is niet per definitie academische zorg. De operatie past misschien wel beter in een topklinisch ziekenhuis als CWZ. Daarom hebben we een laser aangeschaft om de behandeling hier te kunnen doen.’ De eerste keer deed Erik de 1,5 uur durende ingreep samen met KNO-arts prof. Emmanuel Mylanus uit Radboudumc (op foto rechts).

Kortere wachtlijst

Erik is blij dat hij patiënten nu vlotter kan helpen. ‘Soms kom ik er tijdens een kijkoperatie achter dat iemand otosclerose heeft. Het is heel fijn dat we nu met de laser meteen kunnen door-opereren. Voorheen konden we dan niet verder en moesten we patiënten verwijzen naar het Radboudumc, waar ze op een lange wachtlijst kwamen omdat er geen spoed bij is.’ Hij gaat niet alleen eigen patiënten, maar mogelijk ook Radboud-patiënten opereren.