Het laatste nieuws over COVID

20 oktober 2020

15 oktober: CWZ moet ruimte maken voor snel stijgende aantal coronapatiënten

We zien steeds meer patiënten met corona. Ze komen vanuit onze eigen regio, maar ook nemen we coronapatiënten over van andere ziekenhuizen zoals landelijk is afgesproken. Vandaag (donderdag 15 oktober) liggen er 24 bewezen positieve patiënten op de verpleegafdelingen en 6 op de IC. Dit betekent dat we meer coronazorg moeten geven en dat kan alleen als er meer verpleegkundigen, artsen en bedden beschikbaar zijn voor deze patiënten. Helaas kan dat niet zonder de andere zorg gedeeltelijk af te schalen. Lees meer.

15 oktober:  Zorgbonus voor CWZ medewerkers

De raad van bestuur van CWZ heeft besloten om de zorgbonus van 1.000 euro netto, die door minister Hugo de Jonge op 25 juni jl. werd aangekondigd, aan te vragen voor vrijwel alle medewerkers. Hiermee wijkt CWZ af van het advies van het ministerie om de bonus alleen uit te keren aan medewerkers in bepaalde functies/beroepen. ‘Wij zijn enorm trots dat we als CWZ samen met alle collega’s een buitengewone prestatie hebben geleverd tijdens de eerste coronagolf. Iedere medewerker heeft vanuit zijn eigen vak en passie steeds de grenzen opgezocht om de patiënten de juiste zorg en ondersteuning te geven,’ zegt Ale Houtsma, voorzitter van de raad van bestuur. ‘Deze prestatie konden wij alleen leveren door de inzet van alle medewerkers samen, daarom is het gewenst geen onderscheid te maken en deze gezamenlijke prestatie te waarderen met een bonus voor iedereen.’ Lees hier verder.

14 oktober: Restaurant CWZ vanaf morgen gesloten voor patiënten en bezoekers

De overheidsmaatregel om de horeca te sluiten heeft ook gevolgen voor het CWZ-restaurant de Binnenhof. Vanaf donderdag 15 oktober is het restaurant helaas tijdelijk gesloten voor patiënten en bezoekers. De Binnenhof blijft wel open voor CWZ-medewerkers.

13 oktober: Familiezorg voor naasten van COVID-patiënten

De afgelopen weken hebben we gemerkt dat er bij familieleden van opgenomen COVID-19 patiënten weer behoefte is aan extra ondersteuning. Om tegemoet te komen aan deze behoefte biedt familiezorg een uitkomst.De familiezorg verpleegkundigen komen iedere dag langs op de COVID-19 afdelingen. Zij begeleiden de familie van een ernstig zieke patiënt en bieden een luisterend oor aan de familie. Lees meer.

1 oktober: Mondkapje voor alle bezoekers, patiënten en medewerkers

Vanaf vrijdag 2 oktober vragen wij patiënten, bezoekers en medewerkers een niet-medisch mondneusmasker mee te nemen en te dragen bij een bezoek aan CWZ. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Lees meer.

28 september: Teststraat van GGD op terrein van CWZ

GGD Gelderland-Zuid neemt vanaf woensdag 30 september een nieuwe corona teststraat op het parkeerterrein bij CWZ in Nijmegen in gebruik. Lees meer.

28 september: CWZ'ers laten swingende moves zien tijdens Jerusalema Challenge

Vol enthousiasme en met swingende heupen hebben CWZ’ers van verschillende afdelingen meegedanst aan de Jerusalema challenge! Deze challenge symboliseert hoop tijdens de coronaperiode. Lees meer.

23 september: Toename aantal besmettingen in Nijmegen

In CWZ stijgt het aantal patiënten met een coronabesmetting. Op dit moment liggen er op de verpleegafdelingen meer dan 25 mensen met een verdenking op of bevestigde coronabesmetting. Op de IC liggen inmiddels 5 patiënten met COVID-19.
Arts-microbioloog Bert Mulder wees zaterdag jl. met een tweet op de urgentie voor het nemen van maatregelen vanwege de stijging van het aantal besmettingen in Nijmegen. ‘Als het aantal mensen met COVID in de ziekenhuizen stijgt, is dat een teken dat het aantal besmettingen buiten de ziekenhuizen al veel harder is gestegen. Nijmegen is qua hoeveelheid besmettingen vergelijkbaar met de andere studentensteden in Nederland.’
Ook arts-microbioloog Andreas Voss waarschuwt al langer voor een toename van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. We kúnnen het dus voorkomen. Maar dan moet het wel afgelopen zijn met het laconieke gedrag.’ Lees het bericht hierover in De Gelderlander (22 september 2020).

2 september: CWZ neemt deel aan onderzoek effect BCG-vaccin tegen gevolgen COVID-19 bij kwetsbare ouderen

In Nederland start deze week een grote studie in 22 ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s én de Santeon topklinische ziekenhuizen, die gaat onderzoeken of het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) bescherming biedt tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij kwetsbare ouderen. CWZ is één van de deelnemende ziekenhuizen aan de studie, die wordt gecoördineerd door UMC Utrecht. Het ministerie van VWS hecht groot belang aan dit onderzoek en heeft aan ZonMw gevraagd het daarom als urgent traject op te nemen in de onderzoeksprogrammering voor COVID-19. Lees meer.

31 augustus: Hoe hebben patiënten onze zorg ervaren tijdens de coronapiek?

Tijdens de coronapiek veranderde onze werkwijze en de manier waarop we contact hadden met onze patiënten. Hoe hebben zij dt ervaren? Ruim 2000 patiënten die tussen 15 maart en 1 juni een afspraak hadden in CWZ gaven ons feedback. Lees meer.