Het laatste nieuws over COVID

09 april 2021

9 april: aantal COVID-patiënten stijgt flink, dus gedeeltelijke afschaling gewone zorg

We zien momenteel dat het aantal patiënten met corona in CWZ flink stijgt. Dit betekent dat we meer coronazorg moeten geven en dat kan helaas alleen als er meer verpleegkundigen, artsen en bedden beschikbaar zijn voor deze patiënten. We kunnen het niet meer opvangen zonder de andere zorg gedeeltelijk af te schalen. CWZ is daar vandaag 9 april mee begonnen.

(Semi)-spoed gaat door
Hierbij zijn we steeds op zoek naar de balans tussen het opvangen van mensen met corona die ziekenhuiszorg nodig hebben en alle andere patiënten. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen zoals in het voorjaar lang moeten wachten op een geplande afspraak. Net als in het voorjaar gaan acute zorg en semi-acute zorg zoals operaties en behandelingen bij kanker gewoon door.

Per dag bekijken
We bekijken per dag wat er precies nodig is. Denk daarbij aan het omzetten van polikliniekafspraken naar telefonische afspraken of beeldbellen, of het uitstellen van policonsulten en van onderzoeken. Ook kunnen operaties worden uitgesteld, uiteraard alleen als dit medisch verantwoord is. We informeren patiënten tijdig wanneer hun afspraak niet doorgaat. Daarom het verzoek om ons niet zelf te bellen over uw afspraak, dan blijft het ziekenhuis telefonisch bereikbaar.

Helaas kan het niet anders
We realiseren ons dat deze stap wederom pijnlijk is voor onze patiënten. Helaas is het nodig nu het aantal coronapatiënten snel stijgt. Het is een ontwikkeling die we landelijk zien. 

9 april: Ook na vaccinatie blijft het invullen van de vragenlijst voor patiënten en bezoekers verplicht

Ook als u gevaccineerd bent, moet u bij uw bezoek aan CWZ de vragenlijst naar coronaklachten invullen. De prik beschermt alleen uzelf tegen corona. Het is nog niet duidelijk of iemand na vaccinatie het virus toch kan verspreiden en dus anderen kan besmetten. Daarom blijven wij u vragen naar mogelijke klachten. Ook blijven voor u de coronaregels gelden, zoals 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen.

26 maart: CWZ ondersteunt overheidsbeleid vaccineren

Recent zijn in de media, waaronder de Gelderlander, artikelen verschenen waarin CWZ-artsen Bert Mulder en Jona Walk op persoonlijke titel vragen stellen bij het vaccinatiebeleid rond COVID-19. We willen benadrukken dat CWZ het overheidsbeleid op het gebied van vaccineren tegen corona volledig ondersteunt. Dit beleid is gebaseerd op het weloverwogen advies van een grote groep deskundigen. Uiteraard zijn nog niet alle vragen over vaccineren tegen COVID-19 beantwoord, dit geldt zeker voor de lange termijneffecten. De huidige strategie van het Kabinet en de Gezondheidsraad lijkt echter op dit moment de beste mogelijkheid te bieden om de pandemie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

26 maart: iets meer COVID-opnames

Door het groeiende aantal besmettingen in Nederland beginnen ook de opnames in CWZ wat te stijgen. Het zijn COVID-patiënten uit de eigen regio en uit Noord-Holland. Komende week begint het ziekenhuis met de vaccinatie van bijna 1.000 hoog-risico CWZ-patiënten. Het gaat om mensen met bijvoorbeeld nierfalen, een afweerstoornis of hematologische aandoening. De ziekenhuisapotheek helpt ook zorgpartners in de regio bij de vaccinatie.

20 maart: Longverpleegkundige Janine is moe vertelt ze bij Omroep Gelderland

Op de corona-afdeling van CWZ hebben de verpleegkundigen een bijzondere wedstrijd bedacht als lichtpuntje in de corona-tunnel: ‘Heel B12 Bakt’. ‘Iedere week bakt iemand een taart. We hebben ook echt scorelijstjes,’ vertelt longverpleegkundige Janine Nieuwenhuis in een uitzending van ‘Nu, in het ziekenhuis’. Daarin gaat Omroep Gelderland langs bij ziekenhuizen om vast te leggen hoe zij de moed erin houden na 1 jaar corona. Janine heeft al bijna een jaar lang geen andere patiënten gezien dan coronapatiënten. Tijdens de tweede golf vertelde ze dat ze moe is. Hoe is het nu met haar? Ziet ze licht aan het einde van de covid-tunnel? En wat heeft een bijzondere wedstrijd daar mee te maken? Terwijl ze ex-coronapatiënt Milos Bajic verzorgt, doet hij een emotionele oproep. Bekijk de uitzending van Omroep Gelderland.

18 maart: Vaccinaties voor patiëntengroepen

Het ministerie VWS heeft besloten om 4 patiëntengroepen met een medisch hoog risico eerder te vaccineren. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen ontvangen van ons een uitnodiging. Bel hiervoor niet naar CWZ. Iedereen die geen uitnodiging ontvangt, gaat mee in de vaccinaties van de huisarts/GGD. U vindt alle informatie op de website van het RIVM >