Chirurg Bibi Hansson neemt afscheid van CWZ

24 november 2020

Wegens gezondheidsredenen zal chirurg dr. Bibi Hansson per 1 december 2020 CWZ verlaten. Bibi was gedreven in het vinden van de beste laparoscopische operatietechniek voor patiënten met een stomabreuk. Lees meer.

Bibi Hansson | CWZ Nijmegen

Wegens gezondheidsredenen zal chirurg dr. Bibi Hansson per 1 december 2020 CWZ verlaten. Bibi was gedreven in het vinden van de beste laparoscopische operatietechniek voor patiënten met een parastomale hernia (stomabreuk). ‘Nijmegen werd door haar op de kaart gezet!’ aldus Andries Werre, medisch manager heelkunde.

In 2004 trad zij toe tot de maatschap chirurgie en vormden samen met Camiel Rosman, JP van Basten (urologie) en Jan de Kruif (gynaecologie) de pioniers van de laparoscopie. Na de bouw van de 2 minimaal invasieve operatiekamers (MIO’S) kende de laparoscopie in CWZ een enorme vlucht.

Zoektocht naar beste operatietechniek

Bibi was gedreven in het vinden van de beste laparoscopische operatietechniek voor patiënten met een parastomale hernia (stomabreuk). Multicentrische trials werden gestart wat resulteerde in het behalen van de CWZ-wetenschapsprijs en het promoveren aan de Radboud Universiteit in 2012 (lees meer). Daags na haar promotie organiseerde zij een multidisciplinair congres over dit onderwerp wat chirurgen, urologen en stomaverpleegkundigen verenigden.

Nijmegen werd op de kaart gezet

Vanwege haar wetenschappelijke kennis en chirurgische expertise werd ze een graag gezien gast op nationale en internationale congressen, waar ze voordrachten gaf, discussies leidde of live opereerde met een interactief publiek. ‘Mijn werk heeft me op veel plekken gebracht. Ik herinner mij nog goed dat ik in China live moest opereren, ik vloog met een team Chinezen naar verschillende steden. Hup van A naar B! Het werd een soort 10-daagse roadshow die vaak voor hilarische situaties zorgde’, vertelt ze lachend.

Al snel vervulde CWZ een sleutelrol als tertiair verwijscentrum voor complexe stomazorg en stomabreukchirurgie. ‘Nijmegen werd door haar op de kaart gezet’ aldus Andries.

Kwaliteit van leven verbeteren

Bibi staat bekend als een gedreven chirurge die het beste wil voor haar patiënten.  ‘Mijn doel is altijd geweest om door een operatie de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren. Het is de samenwerking tussen chirurg en patiënt die voor een goed en duurzaam eindresultaat zorgt. Het werd een soort sport voor me om patiënten te overtuigen om af te vallen, meer te bewegen en gezonder te eten. Enkel dan hebben ze jarenlang plezier van hun breukoperatie en gaan ze een leuk verder leven tegemoet!’

Ik vroeg aan haar of de sleutel tot de beste operatietechniek al is gevonden, want dat was haar intrinsieke drijfveer. ‘De sleutel tot de perfecte operatie is bijna gevonden. De ontwikkeling van de robotchirurgie bij buikwandbreuken gaat daarbij helpen. We zijn dichtbij perfectie.’

‘Ik blijf betrokken’

‘Mijn vertrek is niet een kwestie van willen, maar van fysiek niet meer kunnen. Het was altijd hard  en plezierig werken op de OK en ik ga het enorm missen. Voor nu ga ik rustig de tijd nemen. Bij elke deur die dichtgaat, gaat er ook weer een open. Ik blijf zeker betrokken en contact houden met het vak.’