Karien over neonatologie

Op 26 februari 2010 beviel Karien van haar oudste dochtertje Hanna. Vier weken verbleven ze op de afdeling neonatologie van CWZ.

Patiëntverhaal neonatologie | CWZ Nijmegen

De bevalling was een ontzettend bijzonder moment, maar ook een extra spannende en onzekere tijd, want Hanna werd te vroeg geboren. Na 12 dagen in het Radboudumc verhuisden zij naar een couveusesuite in CWZ. Hier brachten zij ruim 4 weken samen door.

8 jaar later

Op woensdag 31 oktober 2018 loopt Karien door het restaurant van het ziekenhuis. Ze heeft haar OK-schoenen nog aan. Haar jongste dochter heeft net buisjes in haar oren gekregen. Gelukkig is het meegevallen en zit het meisje  inmiddels vrolijk te kleuren in het restaurant. Karien wil voor hen net wat te drinken gaan halen, als haar oog valt op een levensgrote couveuse waarin iemand ligt.

Allerkleinsten

Het is kinderarts René Verlaak, bij wie haar dochtertje toevallig onder behandeling is. Hij ligt vandaag 10 uur lang in een couveuse om te ervaren hoe dit is. En om hiermee aandacht te vragen voor de stichting All4small, die onderzoek doet om de levenskansen van de allerkleinsten te vergroten.

Naar huis

De aanblik van de couveuse brengt Karien terug naar de geboorte van Hanna. Geëmotioneerd vertelt ze: ‘Het is zo’n bijzonder moment wanneer je een kind krijgt. Het is zo fijn als je dan je eigen plek hebt. Vooral in het begin, om samen gezin te kunnen zijn. Ook in het ziekenhuis. De couveuse-suite in CWZ was voor ons echt even ons huis. Alles was er: de nodige zorg en persoonlijk contact met heel betrokken verpleegkundigen, maar wel met de nodige afstand en privacy. Zo hadden we een eigen fijne huiskamer, thee en tijdschriften. We deden zelfs knus de gordijntjes dicht ’s avonds!’

'Zo'n bijzonder moment. Zo fijn als je dan je eigen plek hebt en gewoon even gezin kunt zijn!' 
Karien, moeder

Zorg dichtbij

De couveusesuites in CWZ waren toen vrij nieuw. Volgens Karien was dit één van de eerste initiatieven om de zorg anders in te richten. Een ontwikkeling die zij toejuicht: ‘Sommige mensen waren hiervoor best huiverig. Krijg je wel de zorg die je nodig hebt? Kun je wel je verhaal kwijt? Krijg je wel genoeg hulp? Voor ons was de couveusesuite precies wat we nodig hadden en fijn vonden. Onze eigen plek en de zorg dichtbij!’.

Naar huis

Karien kijkt met een glimlach op naar haar jongste dochter. Ze zit met haar ogen dicht te tekenen en tegelijkertijd te kletsen met de pedagogisch medewerker. ‘Dit is zo fijn, iedereen is zo betrokken en vriendelijk. Je bent hier in vertrouwde en goede handen.’ Het meisje komt enthousiast met de tekening op haar af rennen. 'Zo, nu naar huis. En een cadeautje'.

10 jaar couveusesuites

Moeder Karien deelde dit verhaal spontaan met ons tijdens de ‘couveuse challenge’ in het kader van 10 jaar couveusesuites CWZ (najaar 2018). Mooi om te vermelden: Karien is na de geboorte van Hanna vijf jaar lang vrijwilliger geweest bij de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen.

Oktober 2018