Tips bij een schimmelinfectie van de huid

Veel mensen krijgen wel een keer te maken met een schimmelinfectie. Denk aan voetschimmel, vaginale infectie of infectie van huid of nagels. Arts-microbioloog Eelco Meijer geeft vijf tips bij schimmelinfectie van de huid.

Arts-microbioloog Eelco Meijer houdt zich in het expertisecentrum schimmelinfecties bezig met wereldwijd onderzoek naar ernstige schimmelinfecties. Maar hij geeft ook graag een aantal tips bij niet-ernstige varianten. 

1. Is het wel een schimmel?

De eerste vraag bij klachten is altijd: is het wel een schimmel?
Kan het een bacterie, virus, of iets niet-infectieus’ zoals psoriasis zijn?
De eventuele behandeling is totaal anders. Voetschimmel is wat makkelijker te herkennen dan schimmel op andere locaties.

2. Gaat het niet over, ga naar de huisarts

Als je niet zeker weet wat het is én als het niet overgaat: ga altijd naar de huisarts. Als het om de huid gaat, kun je vaak ook laagdrempelig een foto sturen via een e-consult. Heeft je huisdier ook klachten of zie je verspreiding in het gezin? Ga dan zeker langs de huisarts.

3. Blijven smeren!

Voor het behandelen van een schimmelinfectie van de huid duurt de behandeling vaak lang en moet je een week doorsmeren als de plek weg lijkt te zijn. Maar let op: de behandelduur is afhankelijk van waar de infectie zich bevindt. Dit is anders dan bij een bacterie, daarbij is afmaken van de kuur in principe voldoende.

4. Laat je goed adviseren en houd je aan het advies

Als je tabletten gebruikt als antischimmelmiddel, dan is dit op doktersrecept. Houd je aan de adviezen die je krijgt. Dit zijn geen onschuldige middelen. 

5. Lees de bijsluiter en controleer de houdbaarheidsdatum

Gebruik niet zomaar geneesmiddelen van de drogist als je niet zeker weet of het een schimmelinfectie is. Lees bij elk middel altijd de bijsluiter voor correct gebruik en juiste bewaarwijze. Dan voorkom je dat de schimmel ongevoelig wordt voor dit geneesmiddel (resistentie).