Waterwratten

Waterwratten zijn besmettelijke wratten die vooral bij kinderen voorkomen. 

Het zijn kleine bultjes op de huid en kunnen overal zitten. Omdat vooral kinderen ze hebben, heten ze ook wel kinderwratten. Waterwratten zijn onschuldig, maar wel besmettelijk. 

Toch kan uw kind gewoon naar het zwembad of naar school. De wratjes zijn namelijk alleen besmettelijk via huidcontact, en dan nog alleen als de wratten open zijn. Op open wratjes kunt u het beste een pleister doen.

Toon meer

Klachten / symptomen waterwratten

Meestal zitten waterwratten op de romp, op de armen of op de benen. In het midden hebben ze een deukje, als de krater van een vulkaan. De waterwratjes jeuken niet en doen geen pijn, behalve als ze ontsteken. Daar hoeft u niets aan te doen: ontsteking betekent dat ze gaan verdwijnen. Waterwratten kunnen ook zonder te ontsteken verdwijnen. Meestal gaan waterwratjes binnen een jaar weg, maar het kan ook wel drie of vier jaar duren voor ze verdwenen zijn. Waterwratten komen vooral voor bij kinderen die ook eczeem hebben.

Volwassenen hebben wel eens waterwratten in de schaamstreek. Dan zijn ze overgebracht door seksueel contact. U kunt ze als volwassene ook op andere plekken krijgen, vooral als uw weerstand laag is.

Waarom naar CWZ met waterwratten?

CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huidpatiënten Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.