Spataderen

Spataderen zijn aders waarvan de klepjes niet meer goed sluiten.

Hierdoor stroomt het bloed niet goed naar boven en worden de bloedvaten te wijd. Spataderen zitten vooral in de benen. Ze zien eruit als blauwe, gekronkelde koorden, die soms op de huid lijken te liggen.

Spataderen komen veel voor. Vrouwen krijgen er vaak tijdens de zwangerschap last van. Andere oorzaken zijn roken, werk waarbij u veel moet staan, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg om spataderen te krijgen. De medische naam voor spataderen is varices.

Toon meer

Klachten / symptomen spataderen

De meeste mensen hebben geen last van hun spataderen. Soms ontstaat een vervelend moe en loom gevoel in de benen, vooral als u lang moet staan.

Heel soms veroorzaken spataderen:

  • pijn, steken, krampen, jeuk of trillingen in de benen
  • moeite hebben de benen stil te houden wanneer u in bed ligt (restless legs).

Spataderen worden heel langzaam steeds groter en dikker. Na verloop van tijd ontstaan nog deze klachten:

  • huidafwijking zoals eczeem
  • huidverkleuring
  • aderontstekingen
  • spataderbloedingen.

Waarom naar CWZ met spataderen?

CWZ heeft het spataderkeurmerk' van Harteraad. CWZ biedt de best mogelijke spataderzorg. Op de spatader-poli van CWZ werken gespecialiseerde chirurgen en dermatologen nauw samen.

6 tips om de kans op spataderen te verkleinen

Spataderen zijn helaas niet helemaal te voorkomen maar physician assistant Niels Olofsen geeft 6 tips om de kans op het krijgen van spataderen te verkleinen. Naar de tips >

Marrie over spataderbehandeling

Marrie de Kat Angelino-Kersbergen (41) had al vanaf haar 20e last van spataderen. Met name van bijkomende klachten zoals jeuk en vermoeide benen.

Marrie de Kat Angelino-Kersbergen,
patiënt Chirurgie-heelkunde
Lees haar verhaal