Pseudokroep

Pseudokroep is een virusinfectie in de keel.

Het komt vooral voor bij jonge kinderen van tussen de zes maanden en vijf jaar. Vooral in de herfst en winter komt het veel voor. Een andere naam voor pseudokroep is laryngitis subglottica.

Klachten / symptomen laryngitis subglottica

Uw kind wordt 's avonds plotseling wakker met een piepende ademhaling. Hij is benauwd. Daardoor is hij waarschijnlijk huilerig, onrustig en angstig. Overdag was hij waarschijnlijk al verkouden. Hij hoest, heeft een hese stem en een beetje verhoging. Hij heeft geen hoge koorts en is niet heel erg ziek. Na een paar uur stopt de aanval vanzelf.

Wat kunt u doen?
Probeer uw kind rustig te maken. Huilen en angst maken de benauwdheid namelijk erger. Neem uw kind bijvoorbeeld op schoot. Ga een boekje met hem lezen, of met een knuffel spelen. Dit geeft rust. Veel kinderen ademen bovendien makkelijker wanneer ze rechtop zitten. Geef uw kind iets warms te drinken voor zijn keel. Bijvoorbeeld thee met honing. Goed om te weten: uw kind kan drie dagen last houden van aanvallen van laryngitis subglottica.

Wanneer moet u met uw kind naar de huisarts?
De piepende ademhaling blijft, ook wanneer uw kind rustig is. Uw kind lijkt verder ook erg ziek. Hij heeft bijvoorbeeld hoge koorts. Uw kind wordt heel suf.