Tips bij oorsuizen

5 tips van de KNO-arts

Bij oorsuizen (tinnitus) hoort u steeds een geluid in uw oor. Tinnitus komt bij ongeveer 2 miljoen Nederlanders voor, van wie 10% er echt last van heeft. Tinnitus ontstaat door ongewone hersenactiviteit, die meestal het gevolg is van gehoorverlies. Dit gehoorverlies kan onder andere ontstaan door veroudering, lawaaibeschadiging of het gebruik van bepaalde medicatie. Overigens kan er ook bij een normaal gehoor sprake zijn van tinnitus.

Tinnitus is vaak niet medisch te verhelpen. Maar het is wel mogelijk om verergering te voorkomen en om te leren omgaan met tinnitus. KNO-arts Erik Theunisse geeft een aantal tips. 

Gebruik omgevingsgeluid

Omgevingsgeluiden kunnen ervoor zorgen dat tinnitus minder op de voorgrond komt te staan. U kunt bijvoorbeeld radio luisteren of speciaal hiervoor ontwikkelde apps gebruiken. Daarmee lukt het vaak om tinnitus te maskeren. We noemen dit ‘akoestisch behang’.

Zorg voor voldoende slaap en ontspanning

Klachten van tinnitus worden vaak erger door stress en vermoeidheid. Voldoende slaap, ontspanning en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat u minder last heeft van tinnitus.

Bescherm uw oren

Voorkomen is beter dan genezen. Bescherm uw oren goed tegen harde geluiden. Daarmee voorkomt u lawaaibeschadiging en zo voorkomt u dat u tinnitus krijgt of dat het erger wordt. Zet het volume niet te hoog als u harde muziek luistert via een koptelefoon en draag gehoorbescherming bij bijvoorbeeld concertbezoek of bij werkzaamheden in lawaai.  

Let op bij tandenknarsen en kaakklemmen

Bij een verhoogde spanning in de kauwspieren kan tinnitus ontstaan of erger worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij tandenknarsen of kaakklemmen. Heeft u deze klachten, maak dan een afspraak bij een gespecialiseerde tandarts (tandarts-gnatholoog) of kaakfysiotherapeut (orofaciaal therapeut).

Zoek professionele hulp

Laat bij klachten uw gehoor testen en bezoek zo nodig een KNO-arts. Dat is belangrijk om uit te zoeken of uw gehoorverlies te behandelen is. U kunt ook hulpmiddelen proberen, zoals een hoortoestel of een zogenoemde suis-maskeerder. Dat kunt u doen bij een audiologisch centrum. Hier worden ook behandeling aangeboden zoals mindfulness en cognitieve gedragstherapie.