Ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting.

Naar schatting hebben in Nederland 200.000 volwassenen last van dit probleem. Het komt vooral voor bij ouderen. Andere namen voor ontlastingsincontinentie zijn anale incontinentie en incontinentia faecalis.

Ontlastingsincontinentie is voor veel mensen een taboe. Ze praten er niet over of komen nauwelijks de deur meer uit, uit angst dat ze een 'ongelukje' krijgen. Toch is het heel verstandig om er wel over te praten, want vaak is er wat aan te doen. Ga daarom altijd naar de huisarts, liefst zo snel mogelijk. Maar ook als de klachten al langer bestaan is er vaak een behandeling mogelijk.

Toon meer

Klachten / symptomen ontlastingsincontinentie

Er zijn verschillende vormen van ontlastingsincontinentie:

  • Sommige mensen verliezen steeds kleine beetjes ontlasting en wat slijm.
  • Sommige mensen krijgen plotseling een hevige aandrang. Vaak lukt het niet om op tijd op het toilet te zijn, en dan komt de ontlasting in hun onderbroek terecht.
  • Sommige mensen voelen helemaal geen aandrang en merken ook niet dat ze het in hun broek doen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij ouderen en bij mensen met een beschadiging in het zenuwstelsel. Hun hersenen krijgen geen signaal door dat de darm vol is en daarom voelen zij geen aandrang. De ontlasting komt dan onverwacht.
  • Veel mensen met ontlastingsincontinentie hebben ook moeite om winden op te houden. Verder kan de huid rond de anus geïrriteerd raken, waardoor zij pijn en jeuk krijgen.

Waarom naar CWZ met ontlastingsincontinentie?

We hebben een speciaal proctologiespreekuur met ervaren experts. Zij vinden deze problemen heel gewoon. We nemen ruim de tijd voor u en u krijgt een respectvolle begeleiding.