Koortslip

Een koortslip ontstaat door het herpes simplex virus en is besmettelijk.

Vooral het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Heeft u een koortslip, dan kunt u andere mensen besmetten, maar ook uzelf.

U kunt het virus bijvoorbeeld met uw handen overbrengen naar uw ogen of neus. Probeer daarom van de wondjes af te blijven (dus niet krabben of pulken) en was direct uw handen als u er toch aan hebt gezeten. U mag ook geen orale seks hebben wanneer u een koortslip hebt, omdat uw partner dan herpes genitalis kan krijgen. Voor baby's is het herpesvirus erg gevaarlijk. Heeft u een koortslip of voelt u dat u een koortslip krijgt? Knuffel of kus uw baby dan niet.

Toon meer

Klachten / symptomen koortslip

  • Een koortslip begint met een pijnlijk plekje op of rond uw lippen. De plek voelt branderig aan, jeukt of doet zeer als u hem aanraakt. Kort daarna komen er kleine doorzichtige blaasjes met vocht. De blaasjes barsten open en vormen gelige korstjes en kloofjes.
  • Een koortslip geneest vanzelf weer binnen ongeveer tien dagen.
  • Soms krijgt u door uw koortslip een herpes simplex-oogontsteking. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer u aan de koortslip krabt en daarna uw oog aanraakt.

Waarom naar CWZ met een koortslip?

CWZ heeft de Kwaliteitszegel Dermatologie. Dit Kwaliteitszegel Dermatologie is door Huid Nederland aan CWZ toegekend. CWZ biedt goede kwaliteit van zorg voor huidpatiënten.