Huidafwijking goedaardig

Er bestaan veel verschillende afwijkingen in en onder de huid zoals moedervlekken, fibromen, vetbulten of verstopte talgklieren.

Afwijkingen kunnen ontstaan uit gewone huidcellen. De meeste hiervan zijn dan ook in of op de huid gelegen.

Moedervlekken en fibromen
Voorbeelden hiervan zijn moedervlekken en fibromen. Soms kunnen deze afwijkingen hinderlijk of lelijk zijn. Maar soms is er een vermoeden bij de patiënt of de arts dat de afwijking kwaadaardig kan worden. Dit zijn goede redenen om de aandoening te verwijderen.

Vreemd materiaal in of onder de huid
Splinters of bijvoorbeeld stukjes glas kunnen in of onder de huid blijven zitten. Meestal is aan de huid niets meer te zien, maar voelt u een verharding in of onder de huid.

Lipoom (vetbult)
Dit is een goedaardig gezwel, uitgaande van licht veranderd vetweefsel. Ze zijn vaak onder de huid gelegen, soms zelfs in de spier. De grootte kan verschillen. Van klein tot meer dan 10 cm. Ze kunnen op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen. Iemand die eerder een lipoom heeft gehad, kan deze later makkelijker terugkrijgen. Reden om het lipoom te verwijderen kan de grootte zijn, een hinderlijke plaats, of omdat het uiterlijk aangetast wordt.

Atheroomcyste (verstopte talgklier)
Dit is een zwelling van een verstopte talgklier. De afwijking kan bijna overal op het lichaam voorkomen. Als de zwelling groter wordt, kan deze hinderlijk zijn of niet gewenst. Ook kunnen deze atheroomcystes gaan ontsteken.

Toon meer

Klachten / symptomen van goedaardige afwijkingen in de huid

  • als u vreemd materiaal in of onder de huid heeft, kan dit een vervelend gevoel geven
  • u vindt dat een goedaardige afwijking uw uiterlijk aantast.