Coeliakie bij kinderen

Kinderen met coeliakie worden ziek van gluten (er is sprake van een intolerantie).

Zij maken antistoffen tegen gluten waardoor het slijmvlies van de dunne darm beschadigd raakt.

In een gezonde darm zitten veel darmvlokken die zorgen voor goede opname van voedingsstoffen. Deze darmvlokken zijn bij coeliakie kapot of zelfs verdwenen. Voedingsstoffen worden dan slecht opgenomen.

Gluten is een eiwit en komt voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver is bij de bereiding van voedsel vaak in aanraking geweest met glutenhoudende granen en wordt ook beschouwd als glutenhoudend. Al deze granen komen in veel voedingsmiddelen voor. Zoals in brood, crackers, koekjes, pasta, pizza, paneermeel, cake, taart. Gluten kunnen ook worden toegevoegd aan andere voedingsmiddelen, zoals soepen, sauzen, snoepjes.

Toon meer

Klachten / symptomen coeliakie kinderen

Kinderen kunnen al heel jong last hebben van coeliakie. Welke klachten krijgen baby's en kinderen?

  • Ze hebben een bolle buik. 
  • Ze hebben meerdere keren per dag veel stinkende, vettige ontlasting. 
  • Ze groeien meestal slecht. Ze blijven klein en hun armen en benen zijn vaak erg dun. 
  • Ze zijn vaker zeurderig en huilerig dan andere kinderen. 
  • De puberteit kan laat komen.

Sommige kinderen met coeliakie hebben alleen wat buikpijn of bloedarmoede. Op deglutentest.nl kunt u zien of de klachten van u of uw kind te maken hebben met coeliakie.

Lees hier klachten van volwassenen bij coeliakie.

Onderzoek bij kinderen met coeliakie

In eerste instantie vindt er bloedonderzoek plaats. Als er sterke aanwijzingen zijn voor coeliakie dan zal er aanvullende bloedonderzoek plaatsvinden als bevestiging en om de erfelijke factor vast te stellen. Om infectie door een parasiet uit te sluiten wordt ook de ontlasting onderzocht. Dit kan voldoende zijn om de diagnose te stellen, soms moet er toch een biopsie van de darm plaatsvinden. Een biopsie zal meestal onder narcose gebeuren, soms onder een zogenaamd roesje.

Behandeling van kinderen met coeliakie

De behandeling van coeliakie bestaat uit glutenvrije voeding. Wij verwijzen hiervoor naar een diëtiste. Dit dieet moet in principe een leven lang worden gevolgd. Er is een speciaal symbool voor glutenvrije voeding, de doorgestreepte aar. Zo nodig wordt er er tijdelijk een lactosevrij dieet voorgeschreven. De controles in het ziekenhuis bestaan uit bloedonderzoek, bepalen van lengte en gewicht en een gesprek. Er is soms, vooral in het begin, sprake van bloedarmoede door ijzergebrek. Hiervoor wordt extra ijzer voorgeschreven. Het kan nodig zijn om bij de ouders, broers en zussen onderzoek te doen naar coeliakie,. Dit bespreekt de arts met u .

Waarom naar CWZ met coeliakie?

In CWZ zijn deskundige kinderartsen met een brede vakkennis aanwezig. Zij hebben veel ervaring in de behandeling van kinderen met coeliakie.

Folder