Blauwe plekken

Een blauwe plek is een bloeding onder de huid.

We noemen het ook wel een bloeduitstorting. De bloedvaten onder de huid zijn beschadigd. Dat komt bijvoorbeeld door een harde klap of een val.

Hierdoor lekt er bloed onder de huid. Aan de buitenkant ziet zo'n plek er blauw uit. Na een paar dagen verandert de kleur van blauwpaars naar groengeel. Aan een blauwe plek hoeft u niets te doen. Het gaat vanzelf weer over. U kunt wel direct na een klap of val ijs tegen de pijnlijke plek houden. Dan krijgt u een minder grote blauwe plek.

Ouderen
Ouderen krijgen makkelijk blauwe plekken omdat ze zwakkere bloedvaten hebben. Dat geldt vooral voor mensen die veel in de zon zijn. De blauwe plekken zitten vaak op de bovenkant van de handen en de onderarmen. Dit is geen ziekte en u hoeft er niets aan te doen.

Erfelijke aanleg
Sommige mensen hebben een  erfelijke aanleg om snel blauwe plekken te krijgen. Het zit dan in de familie. Dit is bijna altijd onschuldig.

Toon meer

Waarom naar CWZ met blauwe plekken?

Als u zonder reden veel blauwe plekken hebt, kunt het beste naar uw huisarts gaan. Dit kan namelijk duiden op een bloedstollingsziekte, maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen. In CWZ kunt u terecht om te onderzoeken wat er aan de hand is.