Sanne Linders over autisme

Sanne is ervaringsdeskundige psychiatrie en ook 'autisme-ambassadeur.' Daar vertelt ze hier over.

Sanne Linders werkt sinds 2003 in CWZ. Sinds 2020 werkt Sanne op de unit psychiatrie. Haar speciale aandachtsgebied is autisme spectrum stoornissen (ASS). Bekijk hier de profielpagina van Sanne Linders

Autisme-ambassadeur

Naast ervaringsdeskundige noem ik mezelf ook 'autisme-ambassadeur'. In 2015 kreeg ik, zoals dat officieel heet, de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Toen het autisme-woord voor het eerst viel, ben ik me gaan verdiepen in wat het eigenlijk is. Het is een ingewikkeld spectrum en wordt daardoor niet altijd herkent. Ik vind het daarom belangrijk om extra aandacht te vragen voor autisme.

Autisme is voor iedereen wat anders

Niemand met autisme heeft exact dezelfde uitingen. Iedere autist heeft zijn eigen talenten en uitdagingen op sociaal vlak, taken uitvoeren en omgaan met prikkels. Ook kan het per moment verschillen. Als het leven overzichtelijk en voorspelbaar is, vallen de uitingen van het autisme vaak mee. Maar als er stress of vermoeidheid is, kunnen de klachten enorm toenemen.

Vooroordelen over autisme

Er zijn veel vooroordelen over autisme. Onder meer dat zij zich niet goed in kunnen leven in anderen en daarom niet in de zorg kunnen werken. Maar dat is helemaal niet waar! In werkelijkheid zijn mensen met autisme juist vaak erg emotioneel gevoelig. We hebben alleen coping strategieën ontwikkeld om niet overweldigd te worden van de emoties van anderen in sociaal contact. Het hebben van autisme is ook helemaal niet iets negatiefs: Ik kan soms op andere ideeën of oplossingen komen, out-of the box denken. Ik pik heel veel informatie op in het contact met anderen.