Thuiscontrole zwangere

Zwangere vrouwen komen in aanmerking voor thuismonitoring wanneer zij in de zwangerschap extra controle nodig hebben, maar daarvoor niet in het ziekenhuis opgenomen hoeven zijn. Deze zorg kan dan thuis geboden worden.

In het kort: thuismonitoring zwangere vrouwen

Waarom?
Zwangere vrouwen na bepaalde diagnoses thuis behandelen en hen niet opnemen in het ziekenhuis. 

Hoe? 
De gynaecoloog bepaalt het ontslag van een zwangere patiënt. Zij wordt vervolgens 6 dagen per week thuis gezien en gecontroleerd door een obstetrie verpleegkundige op CTG, bloeddruk, bloed- en urine-afname en voorlichting. Bij eventuele twijfel beoordeelt de CWZ gynaecoloog met een realtime CTG op afstand of de patiënt thuis mag blijven of toch moet worden opgenomen. Eens per week is er vaste controle van de zwangere patiënt door de gynaecoloog. 

Wie? 
CWZ verloskunde

Status?
Geïmplementeerd.

Dagelijks bezoek van een verpleegkundige

De zwangere krijgt dezelfde behandeling als in het ziekenhuis maar dan in uw eigen omgeving.
De aanstaande moeder wordt dagelijks bezocht door een verpleegkundige. Die informeert haar over voorschriften van bedrust, een eventueel dieet, het opnemen van tempratuur en het melden van eventuele klachten. Ook doet zij controles die anders in het ziekenhuis gedaan zouden worden. Zoals het controleren van de bloeddruk, temperatuur en urine. Dagelijks wordt er een hartfilmpje gemaakt van de ongeboren baby. Alle gegevens worden doorgegeven aan de arts. Daarnaast komt de zwangere één keer per week naar het ziekenhuis voor controle.

Meer privacy

CWZ-verpleegkundige Marijke Centen maakt een hartfilmpje. Mevrouw Ansera: ‘Een van mijn baby’s heeft een groeiachterstand. Elke dag moet er ter controle een hartfilmpje worden gemaakt. Het is fijn dat de CWZ-verpleegkundige hiervoor bij mij thuis komt. Beter dan steeds met een dikke buik naar het ziekenhuis moeten. Je hebt ook meer privacy.’

De tweeling Sara en Noa is inmiddels geboren en maakt het goed.