Jong en kanker: dat verandert alles

25 mei 2023

Jaarlijks krijgen ongeveer 85 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in CWZ te horen dat ze kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven. CWZ biedt deze patiënten vanaf nu leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. Deze AYA-zorg gaat uit van de vraag: ‘Wie ben jij en wat heb je nodig?’ tijdens en ook na kanker. Het AYA-team van CWZ bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd.

Vrienden van CWZ | AYA-zorg in CWZ

Jaarlijks krijgen ongeveer 85 jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar in CWZ te horen dat ze kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven. CWZ biedt deze patiënten vanaf nu leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning die samenhangt met hun medische behandeling. Deze AYA-zorg gaat uit van de vraag: ‘Wie ben jij en wat heb je nodig?’ tijdens en ook na kanker. Het AYA-team van CWZ bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd.

AYA-zorg in CWZ

CWZ wil AYA-zorg verlenen als aanvulling op de reguliere oncologische zorg die patiënten bij ons krijgen. Dat betekent dat de AYA-zorg wordt geïntegreerd in de bestaande zorgprocessen. Noah Hoeben, oncologieverpleegkundigen en Chantal Reulink, verpleegkundig specialist mammacare i.o. zetten zich samen met andere specialisten van het AYA zorgteam van CWZ in voor AYA-patiënten. ‘Voor AYA’s is het belangrijk dat ze zich gehoord voelen en weten waar ze terecht kunnen met vragen’, aldus Chantal. Noah vult aan: ‘Daarnaast kan het vroegtijdig signaleren van bepaalde vragen over bijvoorbeeld opleiding of seksualiteit helpen om op een later moment problemen te voorkomen’. Het AYA-team van CWZ heeft regelmatig overleg met alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de AYA-zorg, zoals de medisch specialist en de psycholoog.

Om wat extra kracht te zaaien, ontvangen de AYA's in de maand april en mei namens Vrienden van CWZ een 'bloemcadeau'. 

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook of LinkedIn.

Blijf op de hoogte

Blijf automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, projecten en acties via de gratis nieuwsbrief. U ontvangt de nieuwsbrief 2 keer per jaar. Ja, ik wil me aanmelden.