Borstkankermaand: extra aandacht voor patiënten op de mammapoli

30 oktober 2020

Het einde van oktober is alweer in zicht. We stonden deze maand niet alleen stil bij het virus dat ons allemaal bezighoudt, maar ook bij borstkanker

Theedoosjes Vrienden van CWZ | CWZ Nijmegen

Het einde van oktober is alweer in zicht. We stonden deze maand niet alleen stil bij het virus dat ons allemaal bezighoudt, maar ook bij borstkanker. Oktober is namelijk al jaren de maand waarin heel Nederland de handen ineen slaat om vrouwen met borstkanker te steunen. Een ziekte die nog altijd jaarlijks het leven van veel vrouwen én mannen compleet verandert. Ook Vrienden van CWZ zorgde deze maand voor een beetje extra aandacht met een klein gebaar.

Borstkanker is een ziekte waar we in Nederland niet omheen kunnen en het is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Maar liefst 1 op de 7 Nederlandse vrouwen krijgt de diagnose borstkanker. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dat is iets wat nog vaak wordt vergeten. Naast de lichamelijke gevolgen, heeft borstkanker ook emotionele gevolgen. Gevoelens van angst, boosheid, vermoeidheid en depressie kunnen sterk naar boven komen. Hoewel de overlevingskansen enorm gestegen zijn, zeker wanneer de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, overlijden er jaarlijks nog steeds zo’n 3.000 mensen aan deze vorm van kanker.

Aandacht voor borstkanker in CWZ

Tijdens de borstkankermaand stond ook CWZ extra stil bij deze ziekte. Maar niet alleen in oktober. Op de mammapoli (Mamma is Latijns voor borst) worden elke week 25 tot 30 nieuwe patiënten gezien. De mammapoli is in 2001 opgericht voor vrouwen én mannen met (goedaardige) afwijkingen aan de borst of verdenking op borstkanker. Op de poli vindt ééndagsdiagnostiek plaats, een samenwerking tussen de afdeling radiologie, pathologie en chirurgie. Verschillende medisch en verpleegkundig specialisten werken hier samen met als doel: hoogwaardige zorg op maat leveren. Door de nauwe samenwerking tussen de disciplines, krijgen patiënten verschillende behandelopties aangeboden. Shared decision making, ofwel samen beslissen, staat bij de mammapoli hoog in het vaandel. ‘De patiënt is het belangrijkste teamlid’, vertelt Rebecca Berry, verpleegkundig specialist oncologie in CWZ. In het traject begeleidt het gehele team de patiënt. Dit zorgt voor de persoonlijke aandacht die zo belangrijk is. Na het afronden van de behandeling volgt een nazorgtraject en nacontrole. Hierbij wordt niet alleen gelet op het opsporen van nieuwe ziekte, maar ook op het omgaan met (late) effecten van de behandeling. Sinds kort wordt hierbij ook een keuzehulp ingezet, zodat patiënten zelf kunnen beslissen hoe controles eruitzien.

Een knuffel in een kopje

Naast deze reguliere zorg, verraste Vrienden van CWZ deze maand alle patiënten op de polikliniek met een hartverwarmend geschenk. Gewoon om ze deze maand extra te steunen en in het zonnetje te zetten. Een klein theedoosje met een beetje warmte, genaamd ‘a hug in a mug’. Toepasselijk in deze tijd waarin we anderen geen knuffel mogen geven om ze bij te staan. Rebecca Berry, ‘Fijn om in deze toch al roerige tijd een extraatje mee te kunnen geven aan patiënten.’ Er zijn leuke reacties gekomen op de theedoosjes. Een van de reacties op het geschenk is Dorothé Jans, verpleegkundig specialist oncologie, het meest bijgebleven. Deze patiënt vertelde: ‘Wat heerlijk! Na een goede uitslag vandaag ga ik dadelijk eerst een taartje halen en het dan thuis opeten met een kop thee’. Zo zie je maar, een klein gebaar kan veel met iemand doen.

Dit gebaar is mede mogelijk gemaakt door Communicatieregisseurs en koffiebedrijf Dasta

 

Aandacht voor de patiënt

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. We realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op onze website of volg ons via Facebook.