Vaginale afscheiding

Elke vrouw heeft vaginale afscheiding. De vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan. Dit komt soms door de vagina naar buiten. Een andere naam voor vaginale afscheiding is witte vloed.

Klachten / symptomen vaginale afscheiding

Normale afscheiding is helder tot melkwit. Als het opdroogt wordt het een beetje geel. De afscheiding is geurloos of ruikt een beetje zurig. De ene vrouw heeft weinig afscheiding, de andere wat meer. Na de overgang wordt het vaak wat minder.

Soms is de afscheiding anders dan normaal. Het ziet er bijvoorbeeld korrelig uit, het ruikt vies of het heeft een andere kleur (groengeel of bruinig). U kunt last hebben van jeuk in en rond de vagina of een branderig gevoel bij het plassen of vrijen. U hebt dan een vaginale schimmelinfectie. Zo'n infectie gaat meestal binnen een paar weken vanzelf over.

Er kan ook een andere oorzaak zijn van de afscheiding. Bijvoorbeeld een pessariumring (welke gebruikt wordt bij verzakkingen) of wanneer er in verband met een verzakking een matje in de vagina is geplaatst met een operatie. Dan is geen duidelijke infectie de oorzaak maar het feit dat er materiaal in de vagina is dat daar normaal niet voorkomt.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.