Menstruatie onregelmatig

Een onregelmatige menstruatie ontstaat vaak door een schommeling in de hormonen.

De menstruatie wordt gestuurd door verschillende vrouwelijke hormonen. 

Toon meer

Normaal menstrueert een vrouw in haar vruchtbare periode 1 keer in de 3 tot 5 weken. Dit duurt ongeveer 5 dagen. De eerste 2 dagen zijn vaak het meest heftig, daarna wordt het bloedverlies minder. Soms gaat er iets mis in dit ingewikkelde proces. De menstruatie is dan anders dan normaal. Soms komt het door een afwijking aan de baarmoeder of de eierstokken, bijvoorbeeld vleesbomen of endometriose.

Klachten / symptomen onregelmatige menstruatie

  • De menstruatiecyclus is erg onregelmatig. Dat is vaak zo in de eerste jaren dat een meisje ongesteld is. Ook bij vrouwen die bijna in de overgang zijn, wordt de menstruatie onregelmatig. Dit is normaal. U hoeft zich er geen zorgen over te maken.
  • De menstruatie komt niet op gang bij een meisje. Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie meer dan 6 maanden weg. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het komt bijvoorbeeld voor bij vrouwen die veel zijn afgevallen en/of fanatiek sporten, na een bevalling, tijdens ziekte, door medicijnen, bij stress of een depressie.
  • Sommige vrouwen hebben veel pijn tijdens de menstruatie, last van het premenstrueel syndroom of hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.

Meer informatie

Meer weten over hevige menstruatieklachten? Kijk dan op deze website van Santeon >>

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.