Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

White Ribbon Tour: aandacht voor longkanker

21 mei 2021

CWZ doet mee om aandacht te vragen voor longkanker.

CWZ deelnemers White Ribbon Tour | CWZ Nijmegen

Longkankerpatiënten, naasten, nabestaanden, longartsen, verpleegkundigen en andere enthousiaste deelnemers van ‘The White Ribbon Tour’ wandelen en fietsen op vrijdag 21 mei om het witte lint voor longkanker door te geven.

CWZ doet mee

Longartsen Yvonne Berk en Julius Janssen doen mee namens CWZ. Zij brengen het witte lint naar het Radboudumc. Laura Vermeer, longarts, en Jolanda van der Mee, verpleegkundig consulent longoncologie, ondersteunen de deelnemers.

Stigma wegnemen

De initiatiefnemer van The White Ribbon Tour is Niels Harthoorn. Niels is 22 jaar en heeft op zijn twintigste de diagnose gekregen van longkanker met een ALK-translocatie. The White Ribbon Project is recent gestart in de VS om meer bekendheid te geven aan longkanker en vooral om het stigma, dat op longkanker rust, weg te nemen. Niels haalde dit project naar Nederland en wil hiermee ‘awareness’ voor longkanker vergroten, met de boodschap: ‘Iedereen met longen kan longkanker krijgen en niemand verdient longkanker’.

Iedereen met longen kan longkanker krijgen

Het witte lint wordt van Zeeland, via Nijmegen, richting Groningen en dan over de Afsluitdijk via Rotterdam naar Maastricht fietsend en wandelend aangeboden aan patiënten en longartsen in 35 ziekenhuizen. Yvonne Berk fietst mee voor dit goede doel en legt uit waarom ze dit project ondersteunt: ‘De boodschap van Niels is heel duidelijk. Iedereen met longen kan longkanker krijgen en daar wil ik als longarts graag aandacht voor vragen. Ik hoop dat we patiënten hiermee een hart onder de riem kunnen steken’.