Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Warm welkom voor Oekraïense vluchtelingen in oud Schippersinternaat CWZ

18 mei 2022

De komende tijd zal de groep bewoners uitgebreid worden tot maximaal 30 personen.

Dinsdag 17 mei zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd in het oude Schippersinternaat van CWZ. Ze werden persoonlijk verwelkomd door voorzitter raad van bestuur Ale Houtsma. Deze eerste groep bestaat uit een gezin met drie kinderen en vier studenten die moesten vluchten voor de oorlog. De komende tijd zal de groep bewoners uitgebreid worden tot maximaal 30 personen.

Welkom in Nijmegen

Ale Houtsma: ‘Welkom in Nijmegen, een van de oudste steden in Nederland, en in het oudste ziekenhuis van de stad. We realiseren ons dat jullie een moeilijke tijd achter de rug hebben en nog altijd doormaken. Direct toen de oorlog uitbrak hebben we de burgemeester aangeboden dat we vluchtelingen wilden huisvesten in ons gebouw. We weten niet hoe lang jullie hier zullen zijn, maar voel je van harte welkom.’ Als welkomstcadeau werden de nieuwe bewoners getrakteerd op een lekker stukje Nijmeegs Marikenbrood en kregen ze de Oekraïense vlag uitgereikt.

Ervaringen eerste bewoners

De vier studenten doen een studie geneeskunde en farmacie. Het zijn vier vrienden die al lange tijd in Dnipro woonden, de derde stad van Oekraïne ten zuiden van Kiev, toen de oorlog uitbrak. Op 24 februari sloegen ze op de vlucht via Hongarije. ‘We gaan kijken of we in Nijmegen verder kunnen studeren en hier werk kunnen vinden. Jullie ziekenhuis bedanken we voor de gastvrijheid.’ De moeder van het jonge gezin oogt vermoeid. ‘Het is hier zo rustig. Ik hoor zelfs de vogels fluiten’, zegt ze zacht. Zodra er meer nieuwe bewoners zijn gearriveerd en ze wat meer gesetteld zijn, kijken we of we wat meer van hun ervaringen kunnen delen.

Rust en veiligheid

De vluchtelingen zijn in eerste instantie in de Jan Massinkhal en de vluchtelingenopvang in Beuningen opgevangen. De komende tijd zullen er ook anderen arriveren. Uiteindelijk zullen 30 mensen voor langere tijd hun intrek nemen in het door de gemeente verbouwde Schippersinternaat. Naast een gemeenschappelijke woonkamer en keuken zijn er negen slaapvertrekken gerealiseerd en is het sanitair aangepast en uitgebreid. Om de bewoners met alles te helpen is er vijf dagen per week een locatiemanager aanwezig. We wensen onze nieuwe buren een rustige en veilige tijd toe. Vooral daarom wordt het pand 24/7 beveiligd zodat hun rust en privacy gegarandeerd wordt.