Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Vier zorginstellingen regio Nijmegen maken thuisdialyse in het verpleeghuis mogelijk

23 oktober 2019

Thuisdialyse is een uitkomst voor veel patiënten. Sinds maart is deze behandeling ook mogelijk in verpleeghuis Kalorama in Beek.

Dialysekamer Kalorama | CWZ Nijmegen

Regioteamleider Suzanne Hinderks van Dianet begeleidt de dialysebehandeling van een patiënt op de revalidatieafdeling van Kalorama.

Thuisdialyse is een uitkomst voor veel patiënten. Sinds maart is deze behandeling ook mogelijk in verpleeghuis Kalorama in Beek. Op 24 oktober is de opening van een nieuwe speciale dialysekamer. Vier zorginstellingen sloegen de handen ineen om de ‘hub’ mogelijk te maken.

Niet meer de deur uit hoeven

Er komen vanuit CWZ en Radboudumc steeds meer dialysepatiënten die tijdelijk in het verpleeghuis verblijven voor revalidatie. CWZ-nefroloog Marc ten Dam: ‘Als zij drie of vier keer per week met de taxi of ambulance naar het ziekenhuis moeten gaan, is dat belastend. Bovendien verliezen deze mensen kostbare tijd, die nodig is voor de revalidatie. Het is dus heel fijn voor hen als zij niet meer de deur uit hoeven. Dankzij de goede samenwerking tussen CWZ, Radboudumc, Kalorama en Dianet kunnen wij hen nu in het verpleeghuis behandelen.’

Dialysehub voor 8 patiënten

Dianet verzorgt, als grootste aanbieder van thuishemodialyse in Nederland, de organisatie rondom de dialysehub. Daaronder vallen de technische aanpassingen, het plaatsen van de apparatuur en de verpleegkundige ondersteuning. Manager relatiemanagement Dianet José Koemeester: ‘We kunnen patiënten behandelen die tijdelijk voor revalidatie in Kalorama verblijven en patiënten die hier langdurig wonen. Ook welkom zijn dialysepatiënten die in de buurt van Kalorama wonen. Juist door deze regionale opzet kan de dialysehub efficiënt worden gebruikt.’ Er is plaats voor twee patiënten tegelijkertijd en de maximale capaciteit is acht patiënten per week. Tot nu toe hebben al vier mensen gebruik gemaakt van de faciliteit.

‘Minder stress, meer energie’ 

Hanneke van Beusichem, locatiemanager Kalorama: ‘De dialysekamer is een uitkomst voor dialysepatiënten die moeten revalideren. Een cliënt van ons zei het volgende. “Het is een grote plus dat dit mogelijk is. Ik had een moeilijke periode met een ziekenhuisopname op de IC. Dat ik daarna voor de dialyse niet meer naar het ziekenhuis hoefde, gaf veel rust en meer vrijheid. Ik had minder stress en meer energie, wat gunstig was voor mijn herstel.” In de toekomst hopen we dat ook andere dialysepatiënten van binnen en buiten Kalorama de weg naar de dialysehub weten te vinden.’

Juiste zorg op juiste plek

De voorziening was er niet gekomen zonder CWZ-dialyseverpleegkundige Regina Wijers. Zij verkende tijdens haar opleiding in 2014 de mogelijkheden van verpleeghuisdialyse. ‘Hemodialyse bij mensen thuis is bij CWZ al mogelijk vanaf 2005. Maar patiënten konden deze behandeling niet krijgen in het verpleeghuis. Ik vroeg me af waarom niet. Ik ging kijken in Maastricht, waar het al wel gebeurde, en zag meteen kansen voor ons.’ Verpleeghuisdialyse sluit aan bij de wens van alle organisaties om mensen de juiste zorg op de juiste plek te geven. Wilbert van der Meijden, nefroloog Radboudumc: ‘Door dialyse in Kalorama maken we het revalidatieproces leidend voor de patiënt. De nierdialyse sluit hierop aan, in plaats van andersom. Op deze manier wordt de revalidatie van patiënten bespoedigd.’

CWZ-ambitie juiste zorg op de juiste plek

Dit is een voorbeeld van onze ambitie om de juiste zorg op de juiste plek te geven: als het kan bij hen thuis, bij de huisarts, in het verpleeghuis of op een buitenpoli van CWZ. Ons streven is alleen verwijzen naar het ziekenhuis als het nodig is Daarvoor werken we nauw samen met zorgpartners in de regio en maken we gebruik van e-health innovaties.