Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Versterking prostaatkankerzorg in Zuidoost Nederland

04 juni 2018

Prostaatkankercentrum Nijmegen (CWZ-Catharina Ziekenhuis- Radboudumc) en Andros Mannenkliniek gaan samenwerken vanaf 1 januari 2019. Hiermee kan de zorg verbeteren aan mannen met prostaatkanker die een robotgeassisteerde prostaatoperatie moeten ondergaan.

Prostaatkankercentrum Nijmegen (CWZ-Catharina Ziekenhuis- Radboudumc) en Andros Mannenkliniek gaan samenwerken

Het in robotchirurgie gespecialiseerde prostaatkankercentrum van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ)-Radboudumc-Catharina Ziekenhuis gaat per 1 januari 2019 samenwerken met Andros Mannenkliniek. De samenwerking maakt het mogelijk om door specialisatie en concentratie de zorg aan mannen die een robotgeassisteerde prostaatoperatie wegens prostaatkanker moeten onder gaan, verder te verbeteren.

 

Meer dan 10.000 mannen krijgen jaarlijks de diagnose prostaatkanker en daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Andros is een mannenkliniek die onder andere precisiediagnostiek verricht naar prostaatkanker met verschillende vestigingen verdeeld over Nederland. Andros Mannenkliniek heeft in het prostaatkankercentrum van CWZ-Catharina Ziekenhuis-Radboudumc een betrouwbare partner gevonden voor haar patiënten die een robotoperatie moeten ondergaan. Het prostaatkankercentrum heeft haar toegevoegde waarde in de robotchirurgie laten zien door een hoog volume centrum te zijn dat actief werkt aan verbetering van de resultaten. De optimale precisiediagnostiek middels MRI-fusiebiopsie bij Andros stemt overeen met die van de huidige partners van het prostaatkankercentrum. Om de zorg voor patiënten continu te kunnen verbeteren worden de resultaten van diagnostiek en behandeling van beide partijen ook transparant gemeten en gedeeld.  De insteek van deze samenwerking is “optimale oncologische resultaten met zo min mogelijk bijwerkingen die de kwaliteit van leven beïnvloeden”, zegt uroloog Van Basten van het Nijmeegse prostaatkankercentrum.

 

Betere resultaten dankzij concentratie van behandelingen

Patiënten krijgen met een een robotgestuurde operatie de best mogelijke behandeling met optimale oncologische resultaten en zo min mogelijk bijwerkingen die de kwaliteit van leven beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat de resultaten van operaties als prostaatverwijdering met de operatierobot verbeteren als het operatieteam deze vaker uitvoert. Het prostaatkankercentrum (CWZ- Catharina Ziekenhuis- Radboudumc) concentreert de operatieve prostaatverwijdering met de operatierobot op één plek: CWZ in Nijmegen. Hier voeren de urologen van de drie ziekenhuizen zo’n 250 operaties per jaar uit. En dit aantal groeit jaarlijks.

 

Kwaliteit van leven verbetert
Sinds 2013 hebben de samenwerkende urologen het aantal operaties waarbij kankercellen achterblijven in het snijvlak van de weggenomen prostaat met bijna 10% weten te verminderen. Hierdoor is de kans op terugkomen van prostaatkanker een stuk kleiner. Vanaf die tijd ervaren mannen een betere kwaliteit van leven na de operatie. Zij herstellen sneller. Bovendien is het aantal mannen dat drie maanden na de operatie geen incontinentiemateriaal nodig heeft verdubbeld. De groep met ernstige (en vaak blijvende) incontinentie daalde fors van 10 naar 2% .

 

Het prostaatkankercentrum heeft de capaciteit om door te groeien tot zo’n 500 operaties per jaar. Professor Debruyne van Andros Mannenkliniek licht toe: “Voor de beste behandeling is expertise en ervaring nodig, daarom zijn we zeer positief over verdere concentratie hiervan. Over concentratie van prostaatkankerzorg wordt veel gesproken, maar in het prostaatkankercentrum van CWZ-Catharina Ziekenhuis-Radboudumc gebeurt dit ook echt. Ze zijn koploper in prostaatkankerzorg via robotchirurgie in Zuidoost Nederland.” 

 

Door de verbondenheid met het academisch centrum Radboudumc in Nijmegen  kunnen nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen snel worden toegepast in het prostaatkankercentrum.  

 

--------------

Het prostaatkankercentrum waarin Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis Eindhoven en Radboudumc samenwerken, voert sinds 2016 alle prostaatverwijderingen met de operatierobot uit op één locatie, te weten CWZ.

 

Andros Mannenkliniek is de grootste urologische kliniek op het gebied van diagnostiek met vestigingen door heel Nederland. Jaarlijks bezoeken meer dan 7000 mannen haar klinieken voor prostaatkanker precisiediagnostiek en prostaatklachten, erectieproblemen en testosterontekort bij de ouder wordende man.

 

 

Op de foto de ondertekenaars van de intentieverklaring van links naar rechts:

Professor Frans Debruyne, medisch directeur en uroloog, Andros Mannenkliniek

 •  

  Domien Debruyne, algemeen directeur, Andros Mannenkliniek

   

 •  

  Gosse van der Veen, lid rvb CWZ

   

 •  

  Paul Smits, lid rvb Radboudumc

   

 •  

  Jean Paul van Basten, uroloog CWZ