Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Uitdroging tijdens de zwangerschap: in CWZ kun je na elk vochtinfuus naar huis

04 september 2019

De afdeling verloskunde maakt het mogelijk om korter in het ziekenhuis te blijven en in je eigen bed te slapen.

Thuis ben je het beste af, ook tijdens problemen met je zwangerschap. De afdeling verloskunde maakt het mogelijk om korter in het ziekenhuis te blijven en in je eigen bed te slapen. Bijvoorbeeld bij zeer ernstige misselijkheid in de eerste maanden. Verloskunde arts Martje Martens vertelt wat er verbeterd is.

Uitdroging

Veel vrouwen zijn misselijk in de eerste maanden van hun zwangerschap. Soms is het zo erg, dat de zwangere niets kan binnen houden. Martje: 'Dit kan leiden tot uitdroging. We zien in CWZ elke maand 3 vrouwen die het niet redden met de medicatie van de huisarts. Ze komen bij ons voor een opname waarin we hen vocht toedienen en proberen dat ze weer voedsel binnen houden. Dit kunnen lange opnames van een week zijn, en soms zien we hen dan na 3 dagen alweer terug.' Begin van dit jaar is de zorg veranderd. De vrouwen komen nu voor een dagopname op de verpleegafdeling en hoeven niet meer in het ziekenhuis te slapen.

'Je ziet ze opknappen'

Tijdens de dagbehandeling krijgen deze vrouwen in 6 uur tijd 3 liter vocht toegediend met vitamines en glucose. Daarna gaan ze weer naar huis. De volgende dag komen ze terug voor een controle. Als de urine niet schoon is, krijgen ze opnieuw een vochtinfuus. Vaak is dat een paar keer nodig. 'Dit loopt heel goed', zegt Martje Martens. 'We hebben in deze groep bijna geen meerdaagse opnames meer. Je ziet de vrouwen opknappen als ze vocht krijgen. Onze insteek is: ze zijn niet ziek, maar hebben alleen een vochttekort.'

'Fijn voor mijn zoontje'

Voor Babette van Pommeren-de Bruin (niet de dame op de foto) is de dagbehandeling een uitkomst. Ze kreeg in februari 4 dagen achter elkaar een vochtinfuus. Ze vertelt: 'Ik was helemaal uitgedroogd. Het is mijn tweede zwangerschap. Bij de eerste - 1,5 jaar geleden - was ik ook zo verschrikkelijk misselijk. Toen moest ik 4 nachten in CWZ blijven, nu kon ik tussendoor steeds thuis slapen. Zo fijn, vooral voor mijn zoontje. Zag hij mama gewoon elke dag thuis. Na 4 behandelingen was ik weer in orde. De ergste misselijkheid was voorbij en nu maanden later gaat het prima met me.'

Foto: RTLnieuws.nl

CWZ-ambitie doelmatige zorg

Dit is een voorbeeld van onze ambitie om doelmatige zorg te geven. In CWZ is de zorg slim georganiseerd, gericht op een waardevol resultaat dat patiënten echt verder helpt, en gaan we bewust om met middelen om de zorgkosten omlaag te brengen.