Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

'Triple M methode' bij miskramen wederom in de prijzen

22 juli 2020

Twee jaar geleden won Lotte met haar Triple M onderzoek de STZ Innovatiechallenge. Onlangs viel ze wederom in de prijzen tijdens het ESHRE

Triple M | CWZ Nijmegen

Triple M | CWZ Nijmegen

Twee jaar geleden won Lotte met haar Triple M onderzoek de STZ Innovatiechallenge. Onlangs viel ze wederom in de prijzen tijdens het ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) congres. Daar won ze de The Fertility Society of Australia Exchange Award: een ticket naar Australië om daar de Triple M methode onder de aandacht te brengen.

Triple M bij miskraam

Triple M is een onderzoek naar behandeling met medicatie als een miskraam niet uit zichzelf op gang komt. In haar promotieonderzoek bekijkt Lotte of de Triple M methode een verbetering is ten opzichte van  standaard behandeling. Triple M staat voor Mifepriston en Misoprostol bij een Miskraam. Het verschil met de bestaande behandeling met medicijnen is dat Triple M een medicijn toevoegt dat ervoor zorgt dat de baarmoeder beter reageert op het nu nog ‘standaard’ medicijn Misoprostol. Hierdoor hebben minder vrouwen alsnog een operatieve behandeling nodig.

Een belangrijk voordeel van behandeling met medicijnen is dat dit minder ingrijpend is dan een operatie. Bij een operatie is er meer risico is op complicaties zoals moeite met opnieuw zwanger worden, beschadiging van de baarmoeder en vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Ook het feit dat vrouwen ervoor kunnen kiezen om de medicijnen thuis, in een vertrouwde omgeving, in te nemen verzacht mogelijk een beetje het leed dat een miskraam sowieso al met zich meebrengt. Zij hebben zo meer de regie over hun behandeling.

Resultaten overduidelijk

Het onderzoek is inmiddels gestopt, de resultaten van een tussentijdse analyse lieten zo’n groot voordeel van het extra medicijn zien dat nog meer nieuwe data daar geen verandering meer in zouden kunnen brengen. Lotte: ‘Het eerste artikel met de resultaten van de studie is al ingediend om gepubliceerd te worden. Daarnaast ben ik druk met het analyseren en beschrijven van andere uitkomsten. We kijken in de eerste plaats natuurlijk naar hoe goed de toevoeging van het extra medicijn werkt, maar bijvoorbeeld ook naar de kosten die dit met zich meebrengt en naar hoe patiënten deze behandeling ervaren. Uiteindelijk hoop ik deze zomer mijn proefschrift af te maken, waarna ik weer in CWZ aan de slag ga bij verloskunde en gynaecologie’.

Opnieuw in de prijzen

De Triple M methode krijgt ook internationaal steeds meer aandacht. Tijdens het ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) congress won Lotte de Australia Exchange Award. ‘Dat is natuurlijk helemaal geweldig. Het congres en de uitreiking waren digitaal vanwege COVID-19, toen ik het las heb ik gelijk mijn begeleiders geappt en gemaild, en de rest van de dag had ik een grote grijns op mijn gezicht. Het congres in Australië is dit jaar afgelast vanwege het coronavirus, dus ik mag in september 2021 die kant op om daar mijn presentatie daar nogmaals te houden. Een super mooi vooruitzicht en een heel groot compliment’.