Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Terugroepactie bloeddrukmedicijnen losartan, valsartan en irbesartan

13 juli 2021

In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen – losartan, valsartan, of irbesartan – teruggeroepen. Lees meer.

 

In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn de medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen – losartan, valsartan, of irbesartan – teruggeroepen. In sommige partijen van bepaalde leveranciers is in deze medicijnen een azide onzuiverheid aangetroffen, AZBT genoemd.
De meeste geteste medicijnen voldoen wel en hoeven niet te worden teruggeroepen. Er is geen direct risico voor patiënten.

Heeft u één van deze medicijnen gekregen in CWZ?

Bent u patiënt in CWZ en heeft u hier één van de medicijnen met losartan, valsartan, of irbesartan gekregen? Neemt u dan contact op met de CWZ Apotheek om te overleggen of u vervangende medicijnen krijgt. Patiënten ontvangen hiervoor een brief. Stop in ieder geval nooit zonder overleg met uw medicijn, want ook dat brengt risico’s voor uw gezondheid met zich mee.

Heeft u uw medicijnen opgehaald bij uw eigen apotheek?

Het is ook mogelijk dat uw CWZ arts losartan, valsartan, of irbesartan heeft voorgeschreven en u deze medicijnen in uw eigen apotheek heeft opgehaald. Heeft u niets gehoord van uw apotheek, dan kunt u deze medicijnen veilig blijven gebruiken. Heeft u wel bericht gehad van uw apotheek, dan kunt u in overleg met deze apotheek de medicijnen omruilen.

Wanneer krijgt u medicijnen met losartan, valsartan, of irbesartan?

Deze medicijnen worden onder meer voorgeschreven bij hoge bloeddruk en hartfalen.

Wat is het risico?

AZBT ontstaat tijdens de productie van de werkzame stof van de betrokken medicijnen. Uit laboratoriumtesten is gebleken dat deze stof mogelijk kankerverwekkend is. Patiënten die sartanen hebben gebruikt met AZBT boven de limiet, lopen geen direct risico.

De limiet voor deze onzuiverheid is streng.  Als 100.000 patiënten hun hele leven lang de maximale dosering van een medicijn gebruiken dan krijgt van deze 100.000 mensen mogelijk 1 persoon extra een vorm van kanker. Het risico als gevolg van deze extra overschrijding van de limiet in de gevonden partijen, is heel klein. Maar omdat de onzuiverheid boven de limiet is en geneesmiddelen zo veilig mogelijk moeten zijn, worden de genoemde medicijnen teruggeroepen.

Meer informatie over de terugroepactie vindt u op de website van de IGJ.