Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Terugblik: het symposium ‘Zorg voor de Toekomst’

03 november 2023

Vorige week, vrijdag 27 oktober, vond het symposium ‘Zorg voor de Toekomst’ plaats in het Auditorium in CWZ. Een goed bezochte, inspirerende en afwisselende middag waarin de aanwezigen zijn meegenomen in verschillende verpleegkundige onderzoeken en ontwikkelingen die binnen en buiten CWZ plaatsvinden.

Symposium 'Zorg voor de Toekomst' | CWZ Nijmegen

Vorige week, vrijdag 27 oktober, vond het symposium ‘Zorg voor de Toekomst’ plaats in het Auditorium in CWZ. Een goed bezochte, inspirerende en afwisselende middag waarin de aanwezigen zijn meegenomen in verschillende verpleegkundige onderzoeken en ontwikkelingen die binnen en buiten CWZ plaatsvinden.

Uitreiking verpleegkundige prijzen

Tijdens het symposium stond de uitreiking van drie verpleegkundige prijzen centraal: de CWZ verpleegkunde wetenschapsprijs, de EBP (Evidence Based Practice) prijs en de verpleegkunde scriptieprijs. Per categorie presenteerden drie genomineerden hun onderzoek.

Verpleegkundige wetenschapsprijs

Keetie Kreemers, verpleegkundig specialist orthopedie en traumatologie, won de CWZ verpleegkundige wetenschapsprijs. Zij deed onderzoek naar blaaskatheterisatie na een heup- en knieartroplastiek. De resultaten van haar onderzoek hebben geleid tot een minder invasief protocol voor blaaskatheterisatie voor deze patiëntengroepen. De jury noemde haar onderzoek van groot belang voor het verpleegkundig vak, met grote impact voor de patiënt! Keetie heeft met dit onderzoek eerder dit jaar ook de CWZ wetenschapsprijs gewonnen.

EBP prijs

De EBP prijs werd in de wacht gesleept door Yvette Vernooij, Laurien Kanis en Petra Woolderink, verpleegkundigen van afdeling C40 heelkunde. Zij vroegen zich af of patiënten voorafgaand aan een operatie konden douchen ter voorkoming van postoperatieve wondinfecties of dat douchen een effect zou hebben perioperatieve hypothermie. Om daar achter te komen zochten zij in de wetenschappelijke literatuur. Uit verschillende onderzoeken bleek dat preoperatief douchen geen verhoogd risico geeft op postoperatieve wondinfecties. Sterker nog: het geeft zelfs een verlaagd risico. Daarnaast werd geen bewijs gevonden dat douchen zou leiden tot perioperatieve hypothermie. Het is dus aan te bevelen dat patiënten een douche nemen voorafgaand aan een operatie. De jury vond het een heel mooi en compleet literatuuronderzoek. Het resultaat kan bijdragen aan het comfort van een patiënt op de operatiedag.

Verpleegkundige scriptieprijs

De winnaar van de verpleegkundige scriptieprijs was Mieke Heitkamp – van Deursen, verpleegkundig specialist neurologie/neurochirurgie met haar onderzoek naar de ervaringen en ondersteuningsbehoeften tijdens de detoxbehandeling bij patiënten die lijden aan medicatie overgebruikshoofdpijn. Door deze patiënten te bevragen, kreeg zij een goed beeld van wat deze patiënten nodig hebben. Inmiddels is er een app ontwikkeld, de Detox-app, die patiënten ondersteunt tijdens deze detox behandeling. Volgens de jury is Mieke een goed voorbeeld van hoe je als verpleegkundig specialist zelfstandig behandelaar bent en daarbij onderzoek kan doen om de behandeling van je patiënten te verbeteren.

Ook waren er complimenten van de jury voor de andere genomineerden, zie onderstaande foto, voor de drie prijzen. De negen presentaties waren treffende voorbeelden van de vele mooie onderzoeken die in ons ziekenhuis plaatsvinden, met impact voor de patiënt!

Gastsprekers

Naast deze presentaties waren er twee gastsprekers: Patrick Eken, SEH verpleegkundige, themaleider Spoedzorg en bestuurslid verpleegkundige staf, nam de aanwezigen mee in een persoonlijk verhaal. Hij vertelde hoe je als verpleegkundige impact maakt en bijdraagt aan de zorg voor de toekomst door niet bescheiden te zijn maar jezelf juist als expert te positioneren en kritisch te blijven in wat je doet. Kleine verbeterstappen kunnen al veel impact maken. 

Wilmieke van Ooijen, verpleegkundige en verpleegkundig wetenschapper Radboudumc, gaf een interessant overzicht van de geschiedenis van en de ontwikkelingen in de Beter laten en de Beter doen lijsten. Wilmieke gaf een aantal mooie voorbeelden van verpleegkundige handelingen waarvan is aangetoond dat deze niet werken en die je dus beter kunt laten. Ook waren er voorbeelden van handelingen die bewezen effectief zijn en je dus beter wel kunt doen. Heel inspirerend om te zien hoe je deze lijsten kunt gebruiken in de verpleegkundige praktijk.

Uitreiking Notes for Nursing 2023 aan Monique Royen

Marike Brugman, voorzitter verpleegkundige staf, reikte tijdens het symposium de eerste Notes for Nursing 2023 uit aan Monique Royen, manager bedrijfsvoering kliniek. Hierbij werd Monique in het zonnetje gezet voor haar vele werk, inzet en passie voor ‘Zorg voor de Toekomst’.

CWZ feliciteert alle winnaars en genomineerden!