Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Staaroperatie kan voortaan aan beide ogen tegelijk in CWZ

27 januari 2023

Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen verhoogde risico’s zijn bij staaroperatie aan beide ogen tegelijk, terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn.

Operatie oogkliniek | CWZ Nijmegen

Patiënten met staar aan beide ogen kunnen sinds kort in het CWZ aan twee ogen tegelijk geopereerd worden (simultane bilaterale cataractchirurgie).

Veel voordelen, geen verhoogde risico’s

Voorheen werden patiënten met staar aan beide ogen eerst aan het ene oog geholpen en een paar weken later aan het andere oog. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verhoogde risico’s zijn als je patiënten aan beide ogen tegelijk opereert. En dat terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn:   

  • minder vaak naar het ziekenhuis
  • minder beperkingen tussen de twee operaties in
  • makkelijker en korter druppelschema
  • korter hersteltraject.

Sneller opgeknapt

Mevrouw Weustink (73) werd onlangs tegelijkertijd aan allebei haar ogen geopereerd voor staar. Dat ze beginnende staar had wist ze al 20 jaar. Haar opticien merkte op dat haar zicht nu toch wel heel snel verminderde en samen met een oogspecialist in CWZ koos ze voor de simultane staaroperatie. ‘De operatie ging vlug, het was geen pretje, maar binnen twee uur kon ik weer naar huis,’ vertelt ze achteraf. ‘Ik vond het best een pittige dag, maar het was zonder meer de moeite waard om beide ogen tegelijk te behandelen. Ik ben nu sneller klaar dan wanneer ik weer een poosje had moeten wachten op de tweede operatie. Na een dag of twee voelde ik me ook alweer de oude. Om druk op mijn ogen te voorkomen mag ik alleen niet bukken, daarom heb ik nu een grijpstok waarmee ik dingen van de grond raap en ruim ik zittend op een stoel de vaatwasser in en uit. Zo kom ik die vier weken tot de controle prima door.’  

Wie komen voor deze operatie in aanmerking?

Voorafgaand aan de operaties zal de oogarts met de patiënt bespreken of de patiënt hiervan gebruik wil maken en of hij/zij voor een simultane operatie in aanmerking komt. Patiënten met een verhoogd operatierisico of met oogheelkundige co-morbiditeit zijn niet altijd geschikt om simultaan geopereerd te worden.

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.