Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Santeon wint voor 2e keer VBHC Collaboration award

12 mei 2017

Santeon heeft donderdag op het jaarlijkse Value-Based Health Care (VBHC) Event in Nijkerk de Collaboration award 2017 in ontvangst genomen. Het is de tweede keer dat de ziekenhuisgroep deze prijs wint. Ook in 2015 was de jury overtuigd van de kracht van de samenwerking binnen Santeon om de zorg te verbeteren tegen lagere kosten.

Santeon wint voor 2e keer VBHC Collaboration award

Santeon heeft donderdag op het jaarlijkse Value-Based Health Care (VBHC) Event in Nijkerk de Collaboration award 2017 in ontvangst genomen. Het is de tweede keer dat de ziekenhuisgroep deze prijs wint. Ook in 2015 was de jury overtuigd van de kracht van de samenwerking binnen Santeon om de zorg te verbeteren tegen lagere kosten.

Samenwerking binnen Santeon
Douwe Biesma, voorzitter van Santeon, geeft aan trots te zijn op deze prijs: “het onderstreept onze overtuiging dat het alleen mogelijk is om de kwaliteit van zorg naar een hogere niveau te tillen als je dat met meer ziekenhuizen samen doet. Door jarenlang samen te werken hebben we een cultuur van vertrouwen opgebouwd binnen Santeon. Op basis hiervan kunnen we stappen maken in het verbeteren van zorg voor onze patiënten. Artsen en verpleegkundigen voelen zich veilig om de uitkomsten van hun behandelingen en de daarbij gemaakte kosten met elkaar te delen en te bespreken. En ze zijn bereid om elkaars best practice over te nemen.”

Ook borstkankerchirurg Yvonne van Riet uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is blij met deze award. “Het kost tijd om met collega’s uit de andere ziekenhuizen af te spreken, te analyseren en de verbeteringen te formuleren. Maar doordat we bij elkaar in de keuken kijken en van elkaar leren, kunnen we de zorg voor onze patiënten echt verbeteren. En daar haal ik enorm veel energie uit.”

Hogere kwaliteit tegen lagere kosten
“Deze tweede Collaboration award is voor ons het bewijs dat we op de juiste koers zitten met het maximaliseren van de waarde van de zorg voor onze patiënten. Onze initiatieven worden internationaal gezien en beloond. Daarnaast is dit natuurlijk een mooie opsteker voor onze patiënten, die sinds twee jaar met ons als professionals aan tafel zitten om de zorg te verbeteren ”, aldus Leonique Niessen, directeur Santeon.

Samenwerking buiten Santeon
De Santeon ziekenhuizen werken voor hun VBHC-programma ook samen met partijen buiten de ziekenhuizen, zoals patiënten, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. Ook voor hen is deze award een opsteker.

Menzis
Zorgverzekeraar Menzis is ook trots op deze prij. Het is een mooie waardering en erkenning voor de toegevoegde waarde van Menzis in het VBHC-programma van Santeon. Menzis is sinds ruim een jaar betrokken bij het verder uitbouwen en door-ontwikkelen van het VBHC-programma binnen de Santeon ziekenhuizen. Deze samenwerking heeft eind vorig jaar geresulteerd in een value-based contract met Santeon voor borstkankerzorg. Menzis vindt dat zorgaanbieders transparant zouden moeten zijn over hun uitkomsten en laten zien dat ze permanent verbeteren. Daar wordt de klant beter mee geholpen en op de lange termijn kunnen we de kosten hiermee verminderen! In 2018 gaat Menzis verder met afspraken maken over waarde gericht inkopen met zorgaanbieders van heup- en knievervanging bij artrose en met zorgaanbieders van staaroperaties.

Santeon
Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing: Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, OLVG in Amsterdam, St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein en kandidaat-lid Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De zeven ziekenhuizen samen bieden zo’n 13% van de Nederlandse ziekenhuiszorg.

Meer informatie op de website van Santeon.