Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Santeon, Erasmus MC, Radboudumc en urologen nemen voortouw in kwaliteitsverhoging prostaatkankerbehandeling door concentratie robotchirurgie

12 december 2016

De Santeon ziekenhuizen – waaronder toetredend lid Maasstad Ziekenhuis – nemen samen met het Erasmus MC, Radboudumc en urologen, het initiatief om te komen tot concentratie van prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie in een beperkt aantal centra in Nederland. In deze centra zullen 500 minimaal tot 1000 patiënten per jaar worden behandeld. Doel van dit initiatief is om dezelfde kwaliteitsstandaarden te bereiken als elders in Europa. Naast de ziekenhuizen verenigd in de samenwerkingsverbanden Prostaatpartners (netwerk Erasmus MC) en Prostaatcentrum (netwerk Radboudumc) worden alle Nederlandse ziekenhuizen uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van dit initiatief aan te sluiten. De centra worden gelokaliseerd in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, en zullen na de zomer van start gaan.

14-07-2016 De Santeon ziekenhuizen – waaronder toetredend lid Maasstad Ziekenhuis – nemen samen met het Erasmus MC, Radboudumc en urologen, het initiatief om te komen tot concentratie van prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie in een beperkt aantal centra in Nederland. In deze centra zullen 500 minimaal tot 1000 patiënten per jaar worden behandeld. Doel van dit initiatief is om dezelfde kwaliteitsstandaarden te bereiken als elders in Europa. Naast de ziekenhuizen verenigd in de samenwerkingsverbanden Prostaatpartners (netwerk Erasmus MC) en Prostaatcentrum (netwerk Radboudumc) worden alle Nederlandse ziekenhuizen uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van dit initiatief aan te sluiten. De centra worden gelokaliseerd in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, en zullen na de zomer van start gaan.

Concentratie leidt tot betere resultaten
In Duitsland is de Martini Klinik in Hamburg een bekend voorbeeld waar concentratie met supergespecialiseerde urologen heeft geleid tot betere resultaten bij de behandeling van prostaatkanker. Daarentegen is in Nederland de zorg rondom prostaatkanker nog heel verspreid. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten daarom ook al langer voor concentratie. Uit onderzoek is gebleken dat concentratie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomt. Patiënten blijven in het eigen ziekenhuis onder behandeling (zowel het voor- als natraject), alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum.

Beste zorg voor patiënt
De unieke samenwerking op dit terrein tussen Santeon en de twee UMC’s (met hun netwerkorganisaties) bundelt de ervaring in de robotchirurgie en internationaal toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. Erasmus MC en Radboudumc zijn internationaal toonaangevend op het gebied van wetenschappelijk onderzoek rond screening en diagnostiek bij prostaatkanker. Het Radboudumc is dit op diagnostiek rondom prostaatkanker. Santeon richt zich al langer op het verbeteren van de kwaliteit van prostaatkanker in Nederland. In 2014 kwam zij met nieuwe uitkomstindicatoren en startten de ziekenhuizen om de uitkomsten van de behandeling van prostaatkanker te registreren. De urologen van de verschillende ziekenhuizen vergelijken onderling elkaars zorgprocessen en behandelresultaten teneinde de kwaliteit continue te verbeteren en de waarde voor patiënten te vergroten. Santeon lid Martini Ziekenhuis Groningen -ook verbonden aan dit initiatief- heeft een samenwerkingsrelatie met de Martini Klinik in Hamburg en deelt haar resultaten met de andere leden. Het Maasstad Ziekenhuis heeft al jaren een zeer gewaardeerd samenwerkingsverband met het Albert Schweitzer Ziekenhuis, patiënten worden door hun eigen uroloog in het Maasstad Ziekenhuis geopereerd.

Deur voor samenwerking open
Santeon, Erasmus MC en Radboudumc nodigen, naast de huidige netwerkpartners, alle ziekenhuizen in Nederland uit aan te sluiten bij dit unieke initiatief. De ProstaatKankerStichting -de patiëntenorganisatie voor mannen met prostaatkanker- zal bij de verdere uitwerking en implementatie worden betrokken. In de besluitvorming zullen de vereiste mededingingsrechtelijke randvoorwaarden in acht worden genomen.

Santeon
Santeon is een Nederlandse ziekenhuisketen waarbinnen zes topklinische ziekenhuizen (en na toetreding van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam zeven) open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing: het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein/Woerden, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, OLVG in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Samen bieden zij meer dan 10% van de Nederlandse ziekenhuiszorg. Meer informatie op www.santeon.nl , www.santeonvoorborstkanker.nl en www.santeonvoorprostaatkanker.nl.

Erasmus MC en ProstaatPartners
Erasmus MC is het grootste Universitair Medisch Centrum van Nederland. Met het Leids Universitair Medisch Centrum, de Sint Franciscus Vlietland Groep in Rotterdam, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in den Bosch, het Instituut Verbeeten radiologisch instituut in Tilburg en het Amphia Ziekenhuis in Breda vormen zij het netwerk ProstaatPartners. Meer informatie op www.prostaatpartners.nl.

Radboudumc en Prostaatcentrum
Het Prostaatcentrum is een nauwe samenwerking tussen Radboudumc in Nijmegen, Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen rondom de multidisciplinaire zorg voor patiënten met (verdenking op) prostaatkanker.