Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Reanimatiecursus geeft partners hartpatiënten houvast

28 september 2018

Familieleden van hartpatiënten zijn vaak bang dat ze 'niets' kunnen doen bij een hartstilstand. De training Hartpartners maakt hen vertrouwd met reanimatietechnieken.

Regie Loeffen, hartrevalidatieverpleegkundige met partner van patiënt tijdens reanimatietraining | CWZ Nijmegen

Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als het hart stopt, is er acuut levensgevaar en telt elke minuut. Familieleden van hartpatiënten leven vaak met de angst dat ze 'niets' kunnen doen, als zoiets zou gebeuren. Maar zij kunnen wél wat doen. Als zij direct starten met reanimeren en een AED (automatische externe defibrillator) aansluiten kan dat het leven van hun partner redden. Daarom is CWZ gestart met het organiseren van de reanimatiecursus ‘Hartpartners’ voor naasten van hartrevalidatiepatiënten van CWZ. Deze training maakt familieleden vertrouwd met reanimatietechnieken.

Groot succes

Regie Loeffen, hartrevalidatieverpleegkundige CWZ: ‘We zijn afgelopen jaar als proef gestart met zes trainingen en hebben er nu vier achter de rug. De deelnemers leren in vier uur tijd alles over reanimatie en de vaardigheden die ervoor nodig zijn. Heel belangrijk is dat ze een AED leren gebruiken. De cursus is een groot succes: ze zitten steeds vol en er is zelfs een wachtlijst. We hopen dan ook dat we er meer kunnen gaan aanbieden.’ Na afloop reageren de deelnemers enthousiast: ‘Prima cursus, veel van opgestoken’ en ‘Hele goede training, prima instructeurs’. De trainingen zijn afgelopen jaar gefinancierd door de stichting Vrienden van CWZ. 

Feiten over reanimatie

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop. Het betekent letterlijk: iemand weer tot leven wekken. Het meest effectief is reanimatie samen met een stroomstoot door middel van een AED. Met dit draagbare apparaat krijgt de patiënt een elektrische schok, waardoor het hartritme weer kan herstellen. De komst van de AED heeft ervoor gezorgd dat de overlevingskans na een hartstilstand de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld is. Mits er binnen 6 minuten hulp wordt geboden! Dan is de kans op overleven 50 tot 70 procent. Na 10 minuten zonder zuurstof is de kans op overleven 0 procent. 

Internationale Wereld Hartdag

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de wereld, met maar liefst 17,2 miljoen slachtoffers per jaar. Daarom heeft de World Heart Foundation de Internationale Dag van het Hart, of Wereld Hartdag opgericht op de laatste zondag van september. Op deze dag is er wereldwijd aandacht voor de gevaren van hartziekten. 

CWZ-ambitie

De reanimatiecursus past bij de CWZ-ambitie om patiënten en hun familie actief bij hun zorg te betrekken en bij de ambitie om de juiste zorg op de juiste plek te geven.