Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Promotiefonds honoreert onderzoeksproject 'Jong geleerd is oud gedaan' 

05 november 2021

 

Kinderarts-endocrioloog Paul Voorhoeve | CWZ Nijmegen

Gisteren honoreerde het promotiefonds Radboudumc het onderzoeksproject 'Jong geleerd is oud gedaan. Coaching children towards diabetes self-care independence'. Kinderarts-endocrinoloog Paul Voorhoeve en assistent professor Giesje Nefs (Radboudumc) werden met hun project gekozen uit de CWZ-inzendingen van dit jaar. Paul is verbonden aan het expertisecentrum Kinder Diabetes Centrum Nijmegen. Het onderzoek dat Paul en Giesje de komende jaren gaan doen is gericht op innovatieve, persoonsgerichte netwerkzorg.

Zelfzorg bij diabetes

‘Het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN) is spil in een breder diabeteszorg netwerk inclusief eerstelijns/thuis/complexe zorg en reguliere/speciale scholen. Het project versterkt de mogelijkheden voor ondersteuning van zelfzorg voor diabetes in dit hele netwerk, door onze coaching tools te vertalen naar concrete strategieën voor individuele zorgpartners. Het plaatst de ouder-kind werkrelatie centraal. Vertegenwoordigers van familie en zorgverleners waren nauw betrokken bij het initiële ontwerp van de tools. We blijven actief betrokken bij participatief onderzoek. Onze instrumenten zijn erkend door de NDF en hebben prijzen ontvangen voor hun innovatieve bijdrage aan de zorg en de kwaliteit van leven. Participatie waarborgt zinvolle resultaten, succesvolle implementatie, en gevoeligheid voor diversiteit en context.’

Gezamenlijk onderzoek regionale ziekenhuizen 

Gistermiddag zijn tijdens de virtuele bekendmaking nog 3 andere projecten gehonoreerd. Met deze projecten investeren CWZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate, de Sint Maartenskliniek en het Radboudumc in gezamenlijk onderzoek. De projecten krijgen gezamenlijk een bijdrage van 240.000 euro. Het promotiefonds is gestart in 2016. In de afgelopen 4 jaar zijn 19 projecten gefinancierd.