Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Promotie Edith Janssen: Uitkomstmaten na hersenbloeding uit aneurysma

07 maart 2023

Gisteren is neuroloog Edith Janssen gepromoveerd. In haar proefschrift onderzocht ze hoe de modified Rankin scale (mRS) functioneert en ontwikkelde ze een nieuwe patiënt-gerapporteerde uitkomstmaat.

Gisteren is neuroloog Edith Janssen gepromoveerd. In haar proefschrift onderzocht ze hoe de modified Rankin scale (mRS) functioneert en ontwikkelde ze een nieuwe patiënt-gerapporteerde uitkomstmaat. De mRs is de meest gebruikte uitkomstmaat in onderzoek naar hersenbloedingen door een aneurysma (een zwakke plek in een hersenslagader). Het blijkt dat de wijze waarop de mRS wordt gescoord van invloed is op de daadwerkelijke score en dat deze score geen verschil in uitkomst gedurende de tijd kan meten. Edith werkte tot twee maanden geleden bij CWZ.

Vragenlijst

In het onderzoek concludeerde Edith ook dat er geen goede vragenlijsten beschikbaar zijn voor gebruik in de dagelijkse zorg aan patiënten na een hersenbloeding door een aneurysma. Daarom ontwikkelde Edith een vragenlijst samen met patiënten en zorgverleners. Deze bestaat uit 40 vragen over 14 verschillende soorten klachten die kunnen voorkomen. In de dagelijkse zorg is de waarde van de vragenlijst onderzocht. Uit interviews met patiënten en zorgverleners blijkt dat de vragenlijst, de voorbereiding op en de structuur van het consult, én de communicatie kunnen verbeteren. 

Expertisecentrum neurochirurgie

Het onderzoek van Edith is verricht vanuit het expertisecentrum bijzondere neurochirurgie. Dit maakt deel uit van het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen, één van de 13 centra in Nederland die bijzondere neurochirurgie mogen uitoefenen. Het is een samenwerking met het Radboudumc, waar Edith nu als neuroloog werkt.

Optimale balans

Edith kijkt met veel plezier terug op het promotietraject: ‘Ik heb veel vaardigheden kunnen ontwikkelen, de ruimte gehad om het onderzoek zelf vorm te geven en veel contact gehad met patiënten en zorgverleners door het hele land. Daarnaast heb ik mijn onderzoek altijd naast mijn opleiding tot neuroloog kunnen doen, waardoor de balans voor mij tussen direct patiëntgerichte taken en onderzoekstaken altijd optimaal was.’

Prettige samenwerking

Voor Edith was de prettige samenwerking met patiënten en zorgverleners het hoogtepunt. ‘Allemaal wilden we toewerken naar betere zorg voor deze patiëntengroep,’ aldus Edith. Haar promotoren zijn prof. H.D. Boogaarts (Radboudumc), prof. dr. P.J. van der Wees (Radboudumc) en copromotor dr. I.L. Abma (Radboudumc). Haar onderzoeksproject is mogelijk geworden door een subsidie van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) en uitgevoerd in samenspraak met de patiëntenraad voor patiënten na een subarachnoïdale bloeding.