Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Promotie Britt Haghuis: betere uitkomsten bij borstkankeroperaties dankzij quilten

17 januari 2022

Quilten zorgt voor minder complicaties na een borstamputatie of okselklierdissectie en biedt veel voordelen voor een patiënt. Bij deze techniek sluit een chirurg de holte onder de wond met naald en draad. Een drain is dan niet meer nodig. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Britt Haghuis-Ten Wolde in een samenwerking tussen Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Quilten zorgt voor minder complicaties na een borstamputatie of okselklierdissectie en biedt veel voordelen voor een patiënt. Bij deze techniek sluit een chirurg de holte onder de wond met naald en draad. Een drain is dan niet meer nodig. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Britt Haghuis-Ten Wolde in een samenwerking tussen Radboudumc en CWZ.

Simpele hechttechniek

Bij een kwart van alle borstkankeroperatie ontstaan complicaties, waarbij seroom verreweg het meeste optreedt. Seroom is wondvocht dat zich ophoopt in een holte onder het wondgebied. Promovenda Britt Haghuis-ten Wolde laat in een samenwerking tussen Radboudumc en CWZ zien, dat seroom voorkomen kan worden door quilten, een hechttechniek waarbij de holte dichtgemaakt wordt. Bij quilten plaatst de chirurg oplosbare hechtingen, zodat de huid vastgehecht is aan de onderliggende spierlaag. Zo komen de lagen dicht op elkaar en krijgen vochtvorming, nabloeding en ontsteking minder kans. Britt licht toe: ‘De techniek bestaat al langer en wordt bijvoorbeeld gebruikt door plastisch chirurgen. Dit is dus een simpele en bekende techniek met slechts gebruik van naald en draad en dat is opmerkelijk in tijden van bijvoorbeeld robotchirurgie. De techniek kost alleen tien minuten langer opereren en een eenmalige korte training van de chirurg.’ Chirurg en copromotor Luc Strobbe van het CWZ gebruikt de techniek al sinds 2010 bij borstkankeroperaties.

Voordelen van Quilten

Quilten biedt verschillende voordelen. De onderzoekers laten zien dat quilten zorgt voor minder complicaties na een borstamputatie of okselklierdissectie. ‘Hierdoor is de opname korter en zien we geen heropnames en geen extra operaties. Herstel gaat sneller en vrouwen kunnen vlotter verder in het behandeltraject.’ Een ander voordeel van quilten: het maakt een drain overbodig. Chirurgen plaatsen die nu standaard voor het afvoeren van wondvocht. Maar een drain veroorzaakt pijn en is onprettig. ‘Het is mooi om te zien dat er een manier lijkt te zijn om complicaties na een borstkankeroperatie en de hiermee geassocieerde pijn en ongemakken te beperken’, aldus Britt. In haar proefschrift adviseert ze zo veel mogelijk borstsparend te opereren, als een vrouw daar op basis van de tumor daarvoor in aanmerking komt. Ze laat in haar onderzoek namelijk zien dat een amputatie, gelet op complicaties, meer risico’s heeft dan een borstsparende operatie.

Vervolgstudie

Met de afronding van het proefschrift komt er voor Britt een einde aan haar ‘chirurgietijd’. Ze heeft de overstap gemaakt naar bedrijfsgeneeskunde. Het onderzoeksteam gaat de techniek van quilten nu verder implementeren en onderzoeken in een grote vervolgstudie met zes deelnemende ziekenhuizen. De andere ziekenhuizen kunnen de techniek makkelijk leren, bijvoorbeeld via een instructievideo of door een keer mee te kijken. De resultaten van de studie worden over ongeveer twee jaar verwacht.

Haar proefschrift is te vinden op: https://repository.ubn.ru.nl/handle/2066/241551