Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Preventie en optimale behandeling van gewrichtsprothese-infecties

09 juni 2020

Op 8 juni promoveerde Borg Leijtens, orthopedisch chirurg in opleiding, op een aantal onderzoeken die grotendeels in CWZ zijn uitgevoerd.

Borg Leijtens, orthopedisch chirurg in opleiding | CWZ Nijmegen

Op 8 juni promoveerde Borg Leijtens, orthopedisch chirurg in opleiding, op een aantal onderzoeken die grotendeels in CWZ zijn uitgevoerd. In zijn onderzoek Periprosthetic Joint Infections: to prevent, cure of control’ nam hij gewrichtsprothese infecties bij een knie- of heupprothese onder de loep. Orthopedisch chirurg Sander Koëter was zijn co-promotor.

Ernstige complicatie

Een geïnfecteerde totale heup- of knieprothese is een ernstige complicatie die pijn, functionele achteruitgang en lage kwaliteit van leven veroorzaakt en zelfs tot een amputatie kan leiden. Een infectie treedt op bij 1 tot 3% van de geplaatste protheses. Door het hoge aantal totale gewrichtsprotheses (32.000 heup protheses en 30.000 knie protheses per jaar in Nederland) komen prothese-infecties vaak voor. Preventie en optimale behandeling van deze infecties zijn essentieel om patiënten op de been te houden.

Onderkoeling en antistolling

Borg: ‘In dit proefschrift ontdekten we in CWZ dat onderkoeling (lichaamstemperatuur <36 °C) vaak optreedt tijdens orthopedische chirurgie. Door frequent meten en bewustwording van ons personeel hebben we er samen voor weten te zorgen dat minder patiënten aan deze onderkoeling en daarmee aan een verhoogde kans op een infectie, worden blootgesteld. Verder ontdekten we in CWZ dat bij patiënten die zware anticoagulantia gebruiken, meer gewrichtsprothese-infecties voorkomen. Vervolgens is het antistollingsbeleid in CWZ aangepast.’

Antibiotica

Daarnaast onderzocht Borg nieuwe operatietechnieken om de kans op een succesvolle behandeling van een infectie te vergroten. De laatste studies in dit proefschrift laten zien dat een nieuw antibioticumregime zeer effectief kan zijn bij de behandeling van gewrichtsinfecties en dat deze infecties in bepaalde gevallen onderdrukt kunnen worden met onderdrukkende antibiotica. Borg: ‘Voor deze patiënten zal het adagium uitgebreid moeten worden: voorkom wat voorkomen kan worden, genees wat je niet voorkwam en beheers wat niet geneest!´

Biografie

Borg Leijtens (1986) studeerde geneeskunde aan het Radboud Universitair Medisch Centrum en behaalde zijn medische graad in 2011. Vervolgens heeft hij een aantal jaar met veel plezier op de operatiekamers en de afdeling orthopedie van CWZ mogen werken. Daar is de basis gelegd voor dit proefschrift.  Borg voltooide op 7 juni zijn opleiding tot orthopedisch chirurg in Nijmegen. In augustus 2020 verhuizen hij en zijn gezin naar Adelaide, Australië voor een fellowship in traumatologie.

Topklinische zorg

Dit promotieonderzoek is een voorbeeld van onze ambitie om topklinische zorg te geven. In CWZ investeren we in wetenschap, medische innovatie, opleiding en unieke expertises, waardoor we goede professionals aantrekken en behouden.