Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Podcast ‘Eilandhoppen of bruggen bouwen? Over transmurale zorg’

22 juni 2021

De nieuwe podcast van CWZ gaat over transmurale zorg. Marketeer Marjolein de Grunt gaat hierover in gesprek met huisarts Guido Adriaansens en longarts Jürgen Hölters.

huisarts Guido Adriaansens en longarts Jürgen Hölters | CWZ Nijmegen

Huisarts longarts Jürgen Hölters (l) en huisarts Guido Adriaansens (r)

De zorg verandert. Steeds vaker vindt zorg buiten het ziekenhuis plaats. Bij de huisarts, in de wijk of thuis. Hoe zien we dat voor ons voor de toekomst? Waar dromen we van? Welke rol spelen zorgverleners in de 1e en 2e lijn én de patiënt zelf hierin? En hoe geven we samen vorm aan transmurale (keten)zorg voor de patiënt? Zijn we aan het eiland hoppen of bruggen bouwen?

Juiste zorg juiste plek

De nieuwe podcast van CWZ gaat over transmurale zorg. CWZ Marketeer Marjolein de Grunt gaat hierover in gesprek met huisarts Guido Adriaansens en longarts Jürgen Hölters. Guido is daarnaast coördinator Juiste Zorg Juiste Plek bij NEO Huisartsenzorg. Jürgen Hölters is sinds kort manager transmurale zorg voor CWZ.  

Podcast beluisteren

Nieuwsgierig naar de podcast ‘Eiland hoppen of bruggen bouwen: over transmurale zorg’? Beluister deze dan snel op Spotify, Apple Podcasts, uw eigen podcast app of SoundCloud:

1. Spotify. Zoek op CWZ of gebruik deze link: https://open.spotify.com/show/6tBmxTgaGPu2iQw34qR75p
2. Apple Podcast App. Zoek op CWZ Podcast of gebruik deze link: https://podcasts.apple.com/us/podcast/cwz-podcast/id1571098984  
3. In uw eigen andere podcast app met deze rss-feed: https://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:941541601/sounds.rss 
4. Op SoundCloud via uw webbrowser (geen registratie of download nodig) met deze link: https://soundcloud.com/cwz_nijmegen/podcast-eiland-hoppen-of-bruggen-bouwen-over-transmurale-zorg
5. Via de SoundCloud App. Zoek op CWZ.

Fragmentarisch

De zorg voor de patiënt vindt plaats op veel plekken en door verschillende zorgverleners. Iedereen doet een stukje: van wijkzorg tot de huisarts en de specialist in het ziekenhuis. Daardoor lijkt zorg voor de patiënt misschien best fragmentarisch. Gaat het inderdaad om eilandjes die los van elkaar opereren? Of worden er bruggen gebouwd om samenhang en verbinding met elkaar te creëren?

Veranderen

De zorg verandert ook. Steeds vaker vindt zorg buiten het ziekenhuis plaats. Bij de huisarts, in de wijk en zelfs steeds meer bij de patiënt thuis: de zogenaamde nulde lijn. Digitalisering speelt hierin een belangrijke rol. Bijvoorbeeld via videochatten en thuismonitoring apps. Wat vraagt deze nieuwe ontwikkeling van zorgverleners? En vooral ook van de patiënt? Moeten wij ook veranderen?

Samen werken

Door al deze nieuwe ontwikkelingen verschuift ook ons perspectief: we organiseren steeds meer zorg centraal ‘rondom en met’ de patiënt en zijn directe omgeving, in plaats van ‘voor’ de patiënt. Hoe kunnen we hierin goed samen werken? Om de juiste zorg op de juiste plek te geven, op het moment dat het nodig is én op de manier die het beste bij de patiënt past. En welke rol speelt de patiënt hier zelf in?

Ziekte versus gezondheid

De huidige tijdsgeest en maatschappij, versterkt door allerlei nieuwe digitale ontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek, vragen ook om een nieuwe kijk op het verlenen van zorg. Dat gaat verder dan ziekte en genezen. Preventie en monitoring, het voorkomen en in de gaten houden, van gezondheid worden steeds belangrijker. Welke kansen en uitdagingen liggen er op dit gebied? Hoe kijken we hier tegenaan en welke stappen willen we zetten? Daar nemen we u graag in mee.