Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Opnieuw valt miskraambehandeling Triple M in de prijzen

23 november 2021

'De behandeling wordt in Nederland en internationaal al op veel plekken in gebruik genomen.’

CWZ-arts-assistent wint prijs tijdens gynaecologencongres 2021 | CWZ Nijmegen

Het landelijk congres van gynaecologen beloonde afgelopen week de miskraambehandeling Triple M met de eerste prijs Talent in Onderzoek. De behandeling, waar CWZ-arts-assistent Lotte Hamel (op foto in het midden) op gaat promoveren, wint de ene prijs na de andere. Gynaecoloog Marc Snijders en co-promotor: ‘Dat verbaast me niets. Het is een goed voorbeeld van waardevolle en zinnige zorg. Beter voor de patiënt én goedkoper. We zien dat de behandeling in Nederland en internationaal al op veel plekken in gebruik wordt genomen.’

Triple M bij miskraam

Ongeveer 15% van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. In maar liefst 15.000 gevallen per jaar in Nederland moet de vrouw een behandeling ondergaan om de miskraam uit de baarmoeder te halen. Triple M is een behandeling met medicatie als de miskraam niet uit zichzelf op gang komt. In haar promotieonderzoek bekeek ANIOS Lotte Hamel of de Triple M methode een verbetering is ten opzichte van de standaardbehandeling met medicijnen. Triple M staat voor Mifepriston en Misoprostol bij een Miskraam. Het verschil is dat Triple M een medicijn toevoegt dat ervoor zorgt dat de baarmoeder beter reageert op het medicijn Misoprostol. Hierdoor hebben minder vrouwen alsnog een operatieve behandeling, een curettage, nodig.

In vertrouwde omgeving

Een belangrijk voordeel van Triple M is dat de behandeling minder ingrijpend is dan een operatie. Lotte legt uit: ‘Er wordt tijdens een curettage ingegrepen in de baarmoeder. Hoewel de artsen dit heel voorzichtig doen, lopen vrouwen daardoor risico op complicaties, zoals een bloeding, infectie of grotere kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. De kansen hierop zijn beperkt, maar ze zijn er wel. Ook een pluspunt is dat vrouwen ervoor kunnen kiezen om de medicijnen thuis, in een vertrouwde omgeving, in te nemen. Dat verzacht mogelijk een beetje het leed dat een miskraam sowieso al met zich meebrengt. Zij hebben zo meer de regie over hun behandeling.’ Een laatste voordeel is dat de Triple M behandeling vaak goedkoper is dan een operatie. Ook niet onbelangrijk in een tijd waarin de zorgkosten de pan uitrijzen.

Resultaten overduidelijk

Het onderzoek dat Lotte uitvoerde in samenwerking met het Radboudumc en dat mede mogelijk werd gemaakt door een subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars is inmiddels gestopt. Een tussentijdse analyse liet zo’n groot voordeel van het extra medicijn zien dat nóg meer nieuwe data daar geen verandering meer in zouden brengen. Lotte hoopt haar proefschrift binnenkort succesvol af te ronden.

Prijswinnend

Dat Triple M een belangrijke innovatie is blijkt wel uit de vele prijzen die Lotte won. In 2018 werd de methode tijdens de STZ-Innovatiechallenge gekozen tot innovatie die het meest bijdraagt aan de zorg voor patiënten in topklinische ziekenhuizen. Twee jaar later won Lotte de The Fertility Society of Australia Exchange Award tijdens het ESHRE-congres en bracht ze in Australië de Triple M methode onder de aandacht. Weer een jaar later haalde zewetenschapsprijs van CWZ én van de opleidingsklinieken in de regio binnen. Ze is blij met alle prijzen. ‘Ik zie het als een erkenning vanuit mijn vakgebied. We hebben bewezen dat de Triple M behandeling effectiever en goedkoper is. Door alle prijzen is de behandeling bekend geworden en sneller opgepikt door andere ziekenhuizen.’

Als STZ-ziekenhuis vervult CWZ een belangrijke rol in patiëntgebonden medisch wetenschappelijk onderzoek.